Traag gegaard eitje, bloemkool, blanke botersaus met ponzu en ham
Een kakelvers eitje op 63°C, een heerlijk stukje ham en bloemkool zijn de basisingrediënten van dit recept voor de Thermomix TM6. Dat zijn zeer alledaagse producten en toch durf ik beloven dat je je gasten aangenaam zal verrassen met een smaakbommetje.

De eitjes gaan we sous-vide garen op 63° C. Dat zorgt ervoor dat je de gaarheid van een gepocheerd eitje bereikt. Dankzij de schaal heeft een ei al een natuurlijke sous-vide verpakking, waardoor je de vacumeermachine al achterwege kan laten. Het beste resultaat bereik je wanneer je het ei minstens 50 min laat garen bij 63°C. Langer mag uiteraard ook. Het ei zal niet verder garen zolang je de temperatuur niet verhoogt, maar hou het wel onder de 2 uren. Mijn Thermomix TM6 is alweer mijn bondgenoot in de keuken. Met de sous-vide-functie gaar ik de eitjes heel precies op 63° C.
Met de Thermomix TM6 zijn ook de bereidingen van de bloemkool en de blanke botersaus een koud kunstje. Van de bloemkool maken we zowel een gebakken couscous als een crème. De blanke botersaus krijgt een bijzondere toets door er ponzu aan toe te voegen. Ponzu is een Japanse saus op basis van mirin, rijstazijn en citrus. Als je ze niet kant en klaar vindt, is sojasaus vermengd met een beetje limoen- of yuzusap een goed alternatief.
Dresseer de 2 structuren van bloemkool op het bord. Werk af met een beetje versnipperde ham, blanke botersaus en leg het traag gegaarde eitje er bovenop. Het resultaat is een verbluffend lekker lunchbordje.
Een sous-vide gegaard eitje kan je uiteraard in heel veel bereidingen verwerken. Indien je niet onmiddellijk kan serveren, kan je de eitjes na het garen bewaren in de koelkast. Breng het eitje op temperatuur door het heel kort te bakken op de plancha of in een ruime hete pan.
Voor de blanke botersaus maken we eerst een reductie op basis van wijnazijn, witte wijn, water en ponzu. Deze reductie kan je enkele weken bewaren in de koelkast. Vandaar dat ik graag een grotere hoeveelheid reductie maak, zo heb ik al een basis in de koelkast voor een volgend lekker sausje of een fijne vinaigrette.
Hieronder vind je het recept voor een bereiding in de Thermomix TM6. Wil je de Thermomix beter leren kennen? Neem gerust contact met me op, ik help je met veel plezier!