fbpx
Skip to content

Traag gegaard eitje, bloemkool, blanke botersaus met ponzu en ham

Een kakelvers eitje op 63°C, een heerlijk stukje ham en bloemkool zijn de basisingrediënten van dit recept voor de Thermomix TM6. Dat zijn zeer alledaagse producten en toch durf ik beloven dat je je gasten aangenaam zal verrassen met een smaakbommetje.

Ei op 63 graden, 2 structuren van bloemkool, ham en blanke botersaus met ponzu in de Thermomix TM6

De eitjes gaan we sous-vide garen op 63° C. Dat zorgt ervoor dat je de gaarheid van een gepocheerd eitje bereikt. Dankzij de schaal heeft een ei al een natuurlijke sous-vide verpakking, waardoor je de vacumeermachine al achterwege kan laten. Het beste resultaat bereik je wanneer je het ei minstens 50 min laat garen bij 63°C. Langer mag uiteraard ook. Het ei zal niet verder garen zolang je de temperatuur niet verhoogt, maar hou het wel onder de 2 uren. Mijn Thermomix TM6 is alweer mijn bondgenoot in de keuken. Met de sous-vide-functie gaar ik de eitjes heel precies op 63° C.

Met de Thermomix TM6 zijn ook de bereidingen van de bloemkool en de blanke botersaus een koud kunstje. Van de bloemkool maken we zowel een gebakken couscous als een crème. De blanke botersaus krijgt een bijzondere toets door er ponzu aan toe te voegen. Ponzu is een Japanse saus op basis van mirin, rijstazijn en citrus. Als je ze niet kant en klaar vindt, is sojasaus vermengd met een beetje limoen- of yuzusap een goed alternatief.

Dresseer de 2 structuren van bloemkool op het bord. Werk af met een beetje versnipperde ham, blanke botersaus en leg het traag gegaarde eitje er bovenop. Het resultaat is een verbluffend lekker lunchbordje.

Een sous-vide gegaard eitje kan je uiteraard in heel veel bereidingen verwerken. Indien je niet onmiddellijk kan serveren, kan je de eitjes na het garen bewaren in de koelkast. Breng het eitje op temperatuur door het heel kort te bakken op de plancha of in een ruime hete pan.

Voor de blanke botersaus maken we eerst een reductie op basis van wijnazijn, witte wijn, water en ponzu. Deze reductie kan je enkele weken bewaren in de koelkast. Vandaar dat ik graag een grotere hoeveelheid reductie maak, zo heb ik al een basis in de koelkast voor een volgend lekker sausje of een fijne vinaigrette.

Hieronder vind je het recept voor een bereiding in de Thermomix TM6. Wil je de Thermomix beter leren kennen? Neem gerust contact met me op, ik help je met veel plezier!

Traag gegaard eitje, bloemkool, blanke botersaus, ponzu en ham

0 from 0 votes Only logged in users can rate recipes
Recept door Zonder Zeste Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Ingrediënten VOOR 4 PERSONEN

  • Traag gegaarde eitjes
  • Couscous van bloemkool
  • 1/2 bloemkool

  • 2 pijpajuin

  • boter

  • peper

  • zout

  • nootmuskaat

  • Crème van bloemkool
  • 1/2 bloemkool

  • 1 ui

  • boter

  • 150 gram groentenbouillon

  • Blanke botersaus met ponzu
  • 15 stuks peperbollen

  • 3 blaadjes laurier

  • 3 takjes verse tijm

  • 200 gram witte wijnazijn

  • 200 gram water

  • 200 gram witte wijn

  • 1 teentje look

  • 1 duimpje gember

  • 2 sjalotten

  • 50 gram ponzu

  • 20 gram room

  • 200 gram boter

  • Afwerking
  • 200 gram gekookte ham

Werkwijze

  • Traag gegaarde eitjes op 63°C in de Thermomix TM6
  • Plaats de eitjes in het kookmandje.
  • Vul de mengbeker met water tot de eitjes helemaal onder staan.
  • Selecteer de sous-vide functie : 1 uur / 63°C.
  • Indien je niet meteen kan serveren, bewaar de eitjes dan in de koelkast en breek ze net voor opdienen open op een hete plancha of ruime pan om ze heel kort op temperatuur te brengen.

  • Couscous van bloemkool in de Thermomix TM6
  • Verdeel de bloemkool in bloemkoolroosjes. Gebruik de helft ervan voor de couscous.
  • Doe 500 gr water in de mengbeker.
  • Plaats het kookmandje met daarin ongeveer 250 gr bloemkoolroosjes. Zet de Thermomix TM6 op
    Varoma / 10 min / snelheid 1.
  • Verfris op ijswater.
  • Breng terug in de uitgedroogde mengbeker en blend 3 sec / snelheid 5.
  • Spatel naar beneden en herhaal 3 sec / snelheid 5.
  • Snijd de pijpajuin in fijne ringen.
  • Smelt boter in de pan, voeg versneden pijpajuin toe en stoof samen met de gestoomde couscous.
  • Kruid met peper, zout en muskaatnoot.

  • Crème van bloemkool in de Thermomix TM6
  • Snijd de ui in 4 en breng in de mengbeker.
  • Hak fijn in 5 sec / snelheid 5.
  • Voeg 30 gr boter toe en stoof aan 2 min / 100° C / snelheid 2.
  • Voeg de overige bloemkoolroosjes toe en stoof even verder 3 min / 100° C / snelheid 1.
  • Voeg 150 gram bouillon toe, sluit af met de maatbeker en laat garen: 13 min / varoma / snelheid 1.
  • Mix tot een crème 1 min / snelheid 10.

  • Blanke botersaus met ponzu
  • Breng 1 sjalot + 1 duimpje gember in de mengbeker en hak 4 sec / snelheid 4. Spatel naar beneden.
  • Voeg alle overige ingrediënten (behalve de room en de boter) in de mengbeker en kook 1 uur / Varoma / snelheid 0.5 / lepeltje zonder maatbeker.
  • Giet door een zeef, zodat je de reductie overhoudt. Deze reductie kan je enkele weken in de koelkast bewaren, zo heb je een basis voor een volgend heerlijk sausje in huis.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en plaats 15 min voor de afwerking in de diepvriezer, zodat die ijskoud is.
  • Breng 60 gr van de reductie in de mengbeker. Voeg 20 gr room toe en kook 10 min /100°C /snelheid 1.
  • Laat even afkoelen en voeg de blokjes boter geleidelijk toe door de opening 10 min / 60°C / snelheid 2.

  • Afwerking
  • Dresseer de 2 structuren van bloemkool op een bord.
  • Werk af met snippers gekookte ham.
  • Werk af met saus, breek het traag gegaarde eitje en leg het er bovenop.

Maakte je dit recept? Deel het op Instagram!

Tag @zonderzeste op Instagram.

Vond je dit een leuk recept?

Volg @zonderzeste op Pinterest

Vond je dit lekker? Volg ons op Facebook voor meer recepten.

Volg ons op Facebook

Geef een reactie