fbpx
Skip to content

Boter, een smaakmaker op een toastje

Een lekkere maaltijd start meestal met een stukje vers brood en een lekker botertje. Ik vind het heerlijk om met deze 2 eenvoudige ingrediënten het eerste hongertje te stillen. Helemaal blij word ik van een huisbereide boter met een verrassende smaak die de goesting naar de rest van het menu aanwakkert. Zalig!!

Zelf boter maken is helemaal niet moeilijk en met de hulp van een Thermomix TM6 fiks je dat op 10 minuutjes. Voor een klassieke boter heb je slechts 1 ingrediënt nodig en dat is vette room (minimum 40% vet).

Boter

0 from 0 votes Only logged in users can rate recipes
Recept door Zonder Zeste Keuken: BasisMoeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Voorbereiding

4

minuten
Bereiding

6

minuten
Totaal

10

minuten

Ingrediënten

  • Boter
  • 500 gr vette room (40%)


  • Ansjovis-kruidenboter
  • 250 gr zelfgemaakte boter (= hoeveelheid boter die je bekomt met 500 gr room)

  • 6 stuks ansjovisfilets

  • 10 gr platte peterselie

  • 5 gr bieslook

Werkwijze

  • Zelf boter maken
  • Plaats de vlinder, doe de room in de mengbeker en mix 6 min / snelheid 3 of tot het toestel begint te schudden.
  • Breng het resultaat (boter + melk) over in een zeef en laat uitlekken.
  • Spoel de overgebleven boter af onder koud water.

  • Zelf ansjovis-kruidenboter maken
  • Breng de peterselie + bieslook in de mengbeker en mix 10 sec / snel 8
  • Voeg de ansjovis toe en mix 10 sec / snel 7
  • Voeg de eerder bereide boter toe en meng 30 sec / snel 2

Notities

Maakte je dit recept? Deel het op Instagram!

Tag @zonderzeste op Instagram.

Vond je dit een leuk recept?

Volg @zonderzeste op Pinterest

Vond je dit lekker? Volg ons op Facebook voor meer recepten.

Volg ons op Facebook

Deze zelfgemaakte boter kan je naar hartelust afwerken met smaken die matchen met de rest van het menu. Ga je vis serveren, geef er dan een ansjovis-kruidenbotertje bij. Bij varkensribbetjes zou ik een look-kruidenbotertje serveren of misschien wel een mosterdboter. Bij een vegetarisch gerecht past een botertje op basis van sinaasappelzeste, peper en zout. De mogelijkheden zijn eindeloos, experimenteer dus gerust met nieuwe smaken.

Geef een reactie