Slaatje met eendenborst en speculoos
Dit recept voor een slaatje met eendenborst en speculoos past helemaal in het concept van Zonder Zeste. “Hij” start 3 dagen vooraf met de voorbereidingen om de eendenborst te pekelen en koud te roken. “Zij” verwerkt het heerlijke stukje eendenfilet in een slaatje en werkt het af met een vinaigrette op basis van Lotus speculoos. En dan krijg je een zalig hapje waar we samen trots op zijn, en dat proef je 🙂
Slaatje met eendenborst en speculoos
16
pers.Ingrediënten
- Voor het slaatje
2 koudgerookte eendenborsten
200 gr gemengde sla
8 radijsjes
8 kerstomaatjes
4 jonagold appelen
50 gr walnoten
50 gr pijnboompitten
3 sneden toastbrood
griessuiker
citroensap
Voor de vinaigrette1 dl olijfolie
1/2 dl notenolie
1/2 dl balsamicoazijn
1/2 dl witte wijnazijn
2 eetlepels honing
2 eetlepels mosterd
4 Lotus speculooskoekjes
Mespuntje kaneelpoeder
Werkwijze
- Slaatje
- Snijd de eendenborsten in flinterdunne sneetjes.
- Was de verschillende soorten sla, droog ze en snipper ze fijn
- Snijd de kerstomaatjes in 4
- Snijd de radijsjes in flinterdunne partjes
- Hak de walnoten
- Snijd het toastbrood in kleine blokjes (1/2cm) en bak ze in boter. Kruid met peper en zout en laat uitlekken op keukenpapier.
- Rooster de pijnboompitjes in een tefalpannetje zonder vetstof.
- Snijd de appelen in fijne brunoise en besprenkel met citroensap zodat ze hun kleur bewaren.
- Bak de appeltjes in boter, voeg een beetje griessuiker toe en laat licht karamelliseren.
Vinaigrette- Meng de honing met de azijn, de olijfolie en de notenolie en warm lichtjes op zodat alles mooi bindt.
- Roer stevig met een klopper, voeg de mosterd en de verkruimelde Lotus speculooskoekjes toe en kruid af met een mespuntje kaneelpoeder, een beetje peper en zout.
Afwerking- Verdeel de sla over de bordjes.
- Verdeel ook de tomaatjes, radijsjes, walnoten en warme appeltjes over de sla.
- Overgiet rijkelijk met vinaigrette.
- Leg daarboven een 3 tal sneetjes eendenborst en besprenkel opnieuw met vinaigrette.
- Werk af met de pijnboompitjes en de toastblokjes.
Maakte je dit recept? Deel het op Instagram!
Tag @zonderzeste op Instagram.
Vond je dit een leuk recept?
Volg @zonderzeste op Pinterest
Vond je dit lekker? Volg ons op Facebook voor meer recepten.
Like us on Facebook


Wat zoek je?
Categorieën
Wie zijn we?

Jan en Katleen zijn 2 foodies die houden van vuur, rook en het gezellige buitenleven. Jan is Weber-demochef, Katleen geeft Thermomix-advies. Laat je inspireren door hun foodblog Zonder Zeste.
Volg blog via e-mail
Populaire berichten & pagina's
- Een eigen rookkast maken
- Glaasje met zongedroogde tomaat en espuma van mozzarella
- Advocaat, warmte in een glaasje
- Gemarineerde kip op een cederhouten plankje
- Lamsgehakt maken
- Slaatje met eendenborst en speculoos
- 3 keer opgelegde zilveruitjes
- Vitello tonnato op de Big Green Egg
- BBQ-tijd! Kabeljauw gegaard op laurier en Cornet met een gegrild venkelslaatje
- Pasta met koud gerookte zalm, spinazie en geitenkaas
Ziet er super lekker uit 😊