fbpx
Skip to content

Een eigen rookkast maken

Het klopt, je kan eten roken in een barbecue, zeker in een Big Green Egg. Ik weet het. En toch wou ik zelf een rookkast maken. De reden? Je kan veel meer tegelijk roken en je kan ook dingen ophangen. En, je hebt de kast zelf gemaakt, dat biedt meteen heel veel meerwaarde!

Ik ging naar de doe-het-zelf-zaak om hout en kocht daar panelen die eigenlijk al voorgezaagd waren. Ik heb de panelen gelaten voor wat ze waren omdat ik geen zin had in veel gezaag. De kast is dus lekker groot. Ik gebruik de kast nooit om warm te roken, ik rook er uitsluitend onder 25°C. Het soort hout was dus niet belangrijk, je moet alleen uitkijken dat het onbehandeld en ongeverfd hout is.. Warm roken doe ik in de bbq of in de Weber SmokeFire. 

De kast is 116,7 cm hoog, 73,3 cm breed en 41,1 cm diep. De breedte tussen de legplankjes aan de binnenkant is 49,2 cm.

rookkast-compleet

De kast is gastronorm-breed. Je kan dus standaard ovenschalen, bakken, roosters… in de kast leggen. Je kan die in elke horecazaak vinden. Ik kocht de roosters bij De Meester in Belsele, een horecazaak waar je als particulier ook binnenkan. Een echte aanrader als je graag kookt! De zaak ligt op een paar minuten van de E17 in Waasmunster. 

rookkast-leggers

De hele kast is gemaakt uit hout. Warm roken is wel mogelijk maar echt hoge temperaturen kan dat hout natuurlijk niet aan. Ik rookte al op 65 graden en dat ging perfect.
Het vuur zelf maak ik in een metalen bak.

rookkast-vuurbak

Het vuur (of wat er voor moet doorgaan) komt zo nooit in aanraking met het hout zelf. Wil je echt op veilig spelen, dan kan je nog bakstenen onder de metalen bak leggen. Het maakt de kast dan natuurlijk wel veel zwaarder.

Aan de zijkanten en aan de bovenkant maakte ik luchtgaten met een klokboor. De gaten kan je dichtdoen door een houten plankje voor het gat te schuiven.

Het is belangrijk dat er in een rookkast voldoende verluchting is. Rook die stil blijft hangen, wordt zuur en dat bederft natuurlijk de smaak van het eten.

Aan de bovenkant is er ook een thermometer. Het is een gewone vleesthermometer die door een gat in de kast steekt.

Een goede rookkast moet ook rookdicht zijn. Ik gebruikte tochtstrips voor vensters om de kieren tussen de deuren goed dicht te maken. De sluiting is behoorlijk onorthodox. Met twee balken kan je de deuren blokkeren waardoor de kast echt wel goed afgesloten is.

De kast staat ook op wieltjes en er zijn twee handvaten aan de zijkant zodat ik de kast kan buitenrollen wanneer ik ga roken.

Het roken zelf doe ik in een rookspiraal. Je kan dit kopen bij Aveve. De spiraal wordt gevuld met rookmot en deze wordt aangestoken. Met de juiste rookmot kan je zo’n zes uur roken zonder bij te moeten vullen.

rookkast-rookspiraal

Het is heel belangrijk dat je een rookkast ‘inrookt’. Ik heb een aantal dagen gerookt zonder iets in de kast te leggen. Het hout zet zich nog wat, de geur van de rook trekt langzaam diep in de kast. Op de foto hieronder kan je zien hoe het hout verkleurt door de rook.

rookkast-na-het-inroken

De kast is nu al even in gebruik en wie al van de zalm proefde, kan beamen dat het niet te vergelijken is met gerookte zalm uit de supermarkt. Klik op deze link als je graag wilt weten hoe je zalm moet roken.

Ondertussen kocht ik dus ook een Bradley Smoker. Ik maakte daarvoor een gat in de achterkant, je kan dat zien op de foto hieronder. De Bradley Smoker kan je gewoon vastklikken als je hem gebruikt. Ik vind zo’n smoker veel gemakkelijker dan zo’n rookspiraaltje. Je start dat ding op en moet er dan niet meer naar omkijken. 

7 Comments »

 1. Beste, ziet er zeer goed uit die rookkast. Kan je me per email eens de maten doorgeven, of kan ik misschien eens langskomen om de maten op te maten. Ik ben van Tielt west Vlaanderen. Groetjes. Stefan

 2. Beste, wat zijn u ervaringen met de Bradley smoker. bij de kast heb mijn twijfels omdat ik een filmpje gezien heb waar maar de helft van het materiaal gerookt was, misschien is de trookgenerator wel beter, duurder qua zaagmeel ? mvg Johan

  • Dag Johan,

   Ik ben wel tevreden over de rookgenerator van Bradley. De eerste briket is nooit volledig opgebrand maar vanaf de tweede schijf is het meeste hout toch wel weg. Ik kies eigenlijk een beetje voor het gemak. Met mijn rookgenerator kan ik gerust zijn, de rook blijft komen. Met zagemeel heb ik toch wel een aantal keer gehad dat het vuur uitging en dat er dus geen rook was. Bij de rookgenerator moet je af en toe kijken of er nog genoeg briketten in de lader zitten, dat is alles. De verbrande briketten vallen in een waterbakje, ook dat moet je af en toe nakijken om er zeker van te zijn dan het bakje niet vol ligt.

   Zagemeel is wel een pak goedkoper dan de Bradley-briketten, dat is waar.
   Volgens Bradley zelf verbruikt de smoke generator 1 briket per 20 minuten en dat lijkt wel te kloppen. Als je de briketten in een grote doos koopt, komt dat dus op 1,25€ per uur. Met zagemeel en een rookspiraaltje zal je altijd veel goedkoper af zijn maar makkelijker is het alvast niet.

   Keep on smoking!

   Jan
   Zonder Zeste

 3. Hallo Jan,

  Allereerst mijn complimenten over uw uitleg en motivatie van uw koud rookkast, deze ziet er tiptop uit. Voldoende ruimte en daar gaan zeker een paar zalmzijdes in passen.

  Mijn vraag wel is, waarom heeft u niet gekozen voor een koud rookgenerator van Dymbox.nl? Maar wel voor de Bradley smoker?

  Dymbox.nl leveren koud rookgeneratoren van RVS in 3 verschillende maten, het grootste model blijft zelf 24uur branden zonder bij te hoeven vullen. De Dymbox rookgenerotoren werkt op houtsnippers of pellets van 2 tot 10mm dus ook fruithout om te variëren van smaak en kleur.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: