fbpx
Skip to content

Gemarineerde kip op een cederhouten plankje

Niks zo sfeervol als buiten kokkerellen en samen genieten van lekkernijen die je zelf bereid hebt. Zelfs in de winter worden we hier blij van. Door te spelen met allerhande accessoires om de rooksmaak te verfijnen en door marinades te gebruiken kan je de barbecue-magie ook proeven op je bord. In dit receptje zorgt de geur van cederhouten plankjes voor een toegevoegde waarde. Samen met de intense smaak van een zoetzure marinade tover je kippenbillen om in een pittige lekkernij. Geen nood mocht je de barbecue reeds opgeborgen hebben voor de winterperiode. Ook in een gewone oven en zonder gebruik te maken van de cederhouten plankjes, kan je je tafelgenoten verrassen met een smaakbommetje.

(lees verder onder de foto)

De marinade kan je ook in een gewone kookpot bereiden, maar met een Thermomix TM6 kan je alles perfect afwegen, de groenten hakken en bovendien kan de marinade inkoken zonder dat je voortdurend zelf moet roeren en zonder risico op overkoken.

Geniet van deze lekkernij met Aziatische toets! ­čśő

Gemarineerde kip op een cederhouten plankje

0 from 0 votes Only logged in users can rate recipes
Recept door Zonder Zeste Keuken: BarbecueMoeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Personen

6

pers.
Voorbereiding

3

uur 
Bereiding

40

minuten
Totale tijd

3

uur 

40

minuten

Ingredi├źnten

  • 180 gr sojasaus

  • 120 gr aceto balsamico

  • 90 gr bruine suiker

  • 4 teentjes look

  • 4 cm gember

  • 5 gr pilipili

  • 60 gr sesamolie

  • 10 kippenbillen zonder vel

Werkwijze

  • Snijd de gember in grove stukken en breng samen met de teentjes knoflook in de mengbeker. Hak
    5 sec/snelheid 8. Haal uit de beker en zet opzij.
  • Weeg de sojasaus, de aceto balsamico en de bruine suiker af in de mengbeker en verwarm tot 98┬░C, zonder maatbeker. Laat 45 min inkoken en roer snelheid 1.
  • Voeg de gehakte look en gember toe, samen met 5 gr pilipili. Roer 1 min/snelheid 2.
  • Plaats de maatbeker op het deksel en giet de sesamolie in een dunne straal op het deksel. Roer intussen snelheid 2.
  • Hou 1/3 van de marinade opzij om de kip tijdens het braden te lakken.
  • Leg de kippenbillen in 2/3 van de marinade en laat koel rusten gedurende 2 uur.
  • Week ondertussen ook de cederhouten plankjes gedurende 2 uur in water. Zorg dat ze volledig ondergedompeld zijn.
  • Bereid de barbecue voor om indirect te grillen en breng de temperatuur naar 180┬░C ├á 220┬░C.
  • Plaats de natte cederhouten plankjes op de barbecue en sluit het deksel. Zodra de plankjes beginnen te kraken en te roken zijn ze klaar om smaak te geven aan de kip.
  • Draai de plankjes om en beleg ze met de gemarineerde kippenbillen. (Tip: als je de plankjes telkens aan dezelfde kant opwarmt, heb je slechts 1 geblakerde kant en kan je ze vaker hergebruiken.)
  • Begin met de kippenbillen 5 ├á 10 min met gesloten deksel direct te verwarmen.
  • Verplaats de plankjes en gaar verder op indirect vuur gedurende 20 ├á 30 min. Lak de kippenbillen tussentijds regelmatig met de overgehouden marinade.

Maakte je dit recept? Deel het op Instagram!

Tag @zonderzeste op Instagram.

Vond je dit een leuk recept?

Volg @zonderzeste op Pinterest

Vond je dit lekker? Volg ons op Facebook voor meer recepten.

Volg ons op Facebook

Geef een reactie