Vitelloburger met tonnatosaus
Voor deze hamburger haalden we inspiratie in de Italiaanse keuken. De surf en turf-combo van kalfsvlees met een saus op basis van tonijn en ansjovis is een Italiaanse klassieker die ook tussen een broodje heerlijk smaakt. De barbecue zorgt voor een vleugje rooksmaak. De Thermomix is onze keukenhulp voor het kneden van het gehakt, malen van de kaas en het bereiden van de saus.
Geniet van deze Italiaanse klassieker in een fingerfood-versie!
(lees verder onder de foto)

Vitelloburger met tonnatosaus
6
pers.Ingrediënten
- Voor de kalfsburger
800 gr kalfsgehakt
50 gr Parmezaanse kaas (in blok)
1 ei
1el mosterd
Peper
Zout
50 gr panko of paneermeel
Voor de tonijnsaus300 gr zonnebloemolie
140 gr tonijn uit blik, uitgelekt
20 gr azijn
20 gr citroensap
1 volledig ei + 1 eidooier
6 ansjovisfiletjes
20 gr kappertjes
Extra’s6 hamburgerbroodjes
50 gr kappertjes
3 tomaten
Gemengde kerstomaten
Gemengde sla
Platte peterselie
Parmezaanse kaas
Arachideolie om te frituren
Olijfolie
Werkwijze
- Kalfsburger
- Doe de Parmezaanse kaas in de mengbeker en mix fijn: 10 sec/snelheid 10
- Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed: 4 min op kneedstand
- Haal het bereide gehakt uit de mengbeker en rol dikke gehaktballen. Duw deze plat met je hand en steek met een ringetje van 8 cm hamburgervormen uit.
- Wrijf de kalfsburgers in met olijfolie en grill op de barbecue gedurende ongeveer 10 min aan 200 °C.
Tonijnsaus- Plaats een kan of maatbeker op het deksel van de Thermomix en weeg de zonnebloemolie af in de kan. Verwijder en zet opzij.
- Doe de tonijn, de kappertjes en de ansjovisfilets in de mengbeker en pureer 4 sec/snelheid 7.
- Duw de ingrediënten met behulp van de spatel naar beneden in de mengbeker en pureer opnieuw
- sec/snelheid 7.
- Voeg de azijn, het ei, de eidooier, het citroensap en het zout toe. Meng 3 min/snelheid 5, terwijl je beetje bij beetje de olie op het deksel giet, rond de maatbeker, zodat die in een fijne straal neervalt en kan emulgeren. Meng nogmaals 2 min/snelheid 5. Doe over in een kom en bewaar in de koelkast.
Extra’s- Smeer een beetje olijfolie op de broodjes en bak ze af op de barbecue, samen met de kalfsburgers.
- Emondeer de tomaten (kruisje snijden, 10 seconden in kokend water dompelen, afkoelen in ijswater en ontvellen) en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Snipper de peterselie, meng onder de tomaten en breng op smaak met een beetje olie, azijn, peper en zout.
- Snij de kerstomaatjes in kleine partjes. Ook hier beetje opwerken met vinaigrette.
- Snij grove schilfers van de Parmezaanse kaas
- Verhit de arachideolie in een pannetje en frituur de kappertjes kort. Gebruik een deksel tegen het spatten. Laat uitlekken op een keukenpapiertje.
Afwerking- Beleg ieder geroosterd broodje met een beetje sla, een kalfsburger, tomaatjes, tonijnsaus, gefrituurde kappertjes en enkele schilfers Parmezaanse kaas.
Notities
- Ik volgde het Cookidoo-recept voor de tonijnsaus maar gebruikte meer tonijn, ansjovis en kappertjes voor een intensere smaak.
Maakte je dit recept? Deel het op Instagram!
Tag @zonderzeste op Instagram.
Vond je dit een leuk recept?
Volg @zonderzeste op Pinterest
Vond je dit lekker? Volg ons op Facebook voor meer recepten.
Like us on Facebook

Wat zoek je?
Categorieën
Wie zijn we?

Jan en Katleen zijn 2 foodies die houden van vuur, rook en het gezellige buitenleven. Jan is Weber-demochef, Katleen geeft Thermomix-advies. Laat je inspireren door hun foodblog Zonder Zeste.
Volg blog via e-mail
Populaire berichten & pagina's
- Een eigen rookkast maken
- Glaasje met zongedroogde tomaat en espuma van mozzarella
- Advocaat, warmte in een glaasje
- Gemarineerde kip op een cederhouten plankje
- Lamsgehakt maken
- Slaatje met eendenborst en speculoos
- 3 keer opgelegde zilveruitjes
- Vitello tonnato op de Big Green Egg
- BBQ-tijd! Kabeljauw gegaard op laurier en Cornet met een gegrild venkelslaatje
- Pasta met koud gerookte zalm, spinazie en geitenkaas
Hoi Kathleen, ziet er heel lekker uit en vitello tonnato is één van mijn favorieten maar komt kg overeen met liter? Je schrijft in je recept 300g zonnebloemolie? Hoe moet ik dit vertalen naar kg? Groeten, Inge
Hey Inge, tof dat je ons volgt en het receptje wil uitproberen. Bij Spermalie worden alle recepturen in gewicht opgemaakt, dat werkt eigenlijk heel gemakkelijk. Met de Thermomix werkt dat ook het eenvoudigst, aangezien je een weegschaal hebt waarmee je ingrediënten kan afwegen terwijl je ze toevoegt. 1 liter water weegt 1 kg, 1 liter olie zal een klein beetje minder wegen. Reken voor 300 gram ongeveer 3 dl, maar het steekt écht niet zo nauw. 😜