fbpx
Skip to content

Köttbullar… comme chez IKEA

We moeten tijdens de coronacrisis onze bezoekjes aan IKEA uitstellen, maar hun befaamde Zweedse balletjes hoeven we niet te missen. IKEA gaf immers het recept prijs van hun Köttbullar, waardoor we thuis kunnen genieten van deze heerlijke balletjes. Ik heb er een Thermomix-receptje van gemaakt.

Het recept is identiek aan dat van IKEA, maar thuis ben ik wel kwistiger geweest met de sojasaus en de mosterd. Serveer er een warme veenbessengelei bij, zo waan je je écht bij IKEA.

Voor de gehaktballetjes

  • 500 gr rundergehakt
  • 250 gr varkensgehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr broodkruimels of paneermeel
  • 1 ei
  • 50 gr volle melk
  • peper en zout
  • olijfolie
  1. Breng het teentje knoflook in de mengbeker: 2 sec/snelheid 8
  2. Snij de ui in grote stukken en voeg toe: 4 sec/snelheid 5
  3. Voeg het gehakt toe, het ei, broodkruimels, melk, peper en zout : 2 min/ kneedmodus
  4. Haal het gehakt uit de beker en rol balletjes. Zet ze afgedekt in de koelkast, zo bewaren ze hun vorm beter bij het bakken.
  5. Gebruik de voorreinig-functie om de beker terug netjes te maken.
  6. Bak de balletjes kort in een beetje olie in een pan op het vuur.
  7. Doe de balletjes in een ovenschaal, dek af en laat 30 min verder garen in de oven op 180° C

Voor de saus

  • 20 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel dijonmosterd
  1. Smelt de boter: 2 min/100°C/snelheid 1
  2. Voeg de bloem toe: 2 min/100°C/snelheid 2
  3. Voeg de bouillons toe, de room, de sojasaus en de mosterd: Selecteer de indikmodus op 100°C.

Met de indikmodus op de TM6 kan je sausen indikken. Je hoeft geen tijd of snelheid in te snellen, dat regelt de TM6 helemaal zelf. Gebruik je bloem om een saus in te dikken, selecteer dan 100°C, gebruik je een ei als bindingsmiddel, dan kan dat op 80°C. Zo eenvoudig is dat.

Geef een reactie