fbpx
Skip to content

Tomatenbrood met olijven

Brood bakken is eigenlijk helemaal niet moeilijk of complex. Een basisbrood maak je met bloem, water, gist en zout. Door te spelen met meelsoorten en door extra ingrediƫnten toe te voegen, kan je naar hartenlust broodjes met bijzondere smaken samenstellen. Voor het betere kneedwerk schakel ik de Thermomix in en zodra het weer het toelaat, bak ik mijn broodcreaties af in de barbecue. Mijn tomaten-olijfbrood was alvast een succes.

Tomatenbrood met olijven
  • 150 gr verse tomaten
  • 80 gr ontpitte olijven
  • 80 gr zongedroogde tomaatjes
  • 700 gr broodmeel
  • 140 gr water
  • 1 blokje verse gist
  • 40 gr tomatenketchup ( home-made natuurlijk šŸ˜Š )
  • 30 gr tomatenconcentraat
  • 2 el provencaalse kruidenmengeling (kan je zelf samenstellen met basilicum, oregano, thijm, rozemarijn en laurier)
  • 10 gr fleur de sel
  • 10 gr venkelzaad
  1. Maak eerst de provencaalse kruidenmengeling. Doe van elk kruid 1 el in de mengbeker en maal 40 sec / snelheid 10. Hou apart.
  2. Doe 150 gr gewassen tomaten in de mengbeker en mix 10 sec / snelheid 10.
  3. Voeg 500 gr broodmeel, 140 gr water en de verkruimelde gist toe.  Kneed 3 min met de kneedfunctie.
  4. Voeg de ketchup en tomatenpuree toe en kneed opnieuw 3 min.
  5. Snijd de zongedroogde tomaten en de olijven fijn en voeg toe.
  6. Voeg de resterende 200 gr broodmeel toe samen met het zout, 2 el provencaalse kruiden en het grovere venkelzaad. Kneed 2 min.
  7. Vorm een bol van het deeg en laat 30 min rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats.
  8. Druk de lucht uit het deeg en plaats het deeg in een ingevette broodvorm. De inhoud is goed voor 1 groot brood. Uiteraard kan je er meerdere kleine broodjes van maken. De broodvorm is geen noodzaak, je kan er ook 2 of 3 gelijke bollen van maken die je op een siliconenmatje bakt.
  9. Laat opnieuw 50 min. rijzen onder een vochtige doek. Bak het brood gedurende 30 min. in een voorverwarmde oven of in een gesloten barbecue op 200Ā° C.

Geef een reactie