fbpx
Skip to content

Glaasje met gerookte zalmtartaar, avocado, appel en tomaat

Hoe verwerken we onze koud gerookte zalm in een gerechtje?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om een stuk verse zalm te bereiden. Je kan hem warm roken, koud roken, stomen, bakken op het vel,… je kan hem bewerken met een marinade, of net niet. De mogelijkheden zijn eindeloos en de combinaties om dat bereide stukje zalm in een gerechtje te verwerken al evenzeer.

En toch vind ik dat een stukje koud gerookte zalm niet veel extra’s vraagt. Een lekker broodje erbij volstaat, zeker als je de zalm bij het aperitief serveert.

glaasje-zalmtartaar-03-avocado

Maar uiteraard vormt onze huisgerookte zalm ook de basis van vele gerechtjes waarvan we er vandaag eentje gaan bereiden. Ik vind koud gerookte zalm meer geschikt voor een voorgerecht of hapje dan voor een hoofdgerecht. We gaan voor een glaasje met zalmtartaar, avocadosalade , appels en basilicumtomaatjes .

Ingrediënten  voor 4 personen

Voor de zalmtartaar:

  • 250 gr gerookte zalm
  • 2 sjalotjes
  • 1 eetlepel verse dille
  • olijfolie
  • citroensap
  1. Snijd de zalm zeer fijn en meng deze met een zeer fijne brunoise van de sjalotjes en fijn gesneden dille.
  2. Werk af met olijfolie en citroensap en breng op smaak met peper en zout.
  3. Bewaar in de koelkast.

Voor de avocadosalade:

  • 1 avocado
  • 2 grannysmithappels
  • olijfolie
  • citroensap
  • mespuntje wasabi
  1. Snijd de avocado en de appels in een fijne brunoise (3mm max).
  2. Meng en breng op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout en een mespuntje wasabi.

Voor de basilicumtomaatjes:

  • 3 tomaten
  • basilicum
  • notenolie
  • witte wijnazijn (de witte Zonder Zestewijnazijn op basis van Chardonnay is ideaal)
  1. Emondeer de tomaten  (insnijden, onderdompelen in kokend water, afkoelen in ijswater, ontvellen)
  2. Snijd het vruchtvlees van de tomaten in zeer fijne brunoise.
  3. Voeg gesneden basilicumblaadjes toe en bewaar koel.
  4. Meng 3 eetlepels notenolie,  1 eetlepel azijn, citroensap, peper en zout.
  5. Overgiet de tomaten met de vinaigrette, net voor je de glaasjes gaat vullen.

De afwerking

  1. Neem 4 glaasjes.
  2. Leg op de bodem de avocadosalade.
  3. Druk goed aan en leg vervolgens een laagje zalmtartaar.
  4. Druk opnieuw goed aan en sluit af met een laagje basilicumtomaatjes.
  5. Werk af met een takje dille.

Laat het Zonder Zeste zalmglaasje maken!

glaasje-zalmtartaar-01-1-glaasje

Geef een reactie