fbpx
Skip to content

Zalm op cederhout, paprikacoulis, gegrilde venkel en pestopuree

Zalm, venkel, coulis van paprika en aardappelpuree, zo simpel kan een lekkere maaltijd zijn. In dit gerechtje worden die 4 bereidingen gepimpt met verrassende smaken, waardoor het eindresultaat verbluffend lekker is. De zalm kreeg zijn extraatje door hem 2 uren te laten marineren en warm te roken op een cederhouten plankje. De venkel werd flinterdun gesneden en gekruid met een dressing op basis van mosterd, munt en knoflook. De puree kreeg een vleugje pesto mee en de paprikacoulis werd opgewerkt met sinaasappelsap.

(lees verder onder de foto)

12808750 - salmon filet on a wooden board

Voor 6 personen

Venkel

  • 3 venkelknollen
  • 2 tenen knoflook
  • beetje olijfolie
  • rode wijnazijn (de producten van FORVM zijn overheerlijk)
  • 2 tl scherpe mosterd (Tierenteyn is onze favoriet)
  • verse dragon
  • verse munt
  • platte peterselie
  • 1/2 tl chilivlokjes
  1. Reinig de venkel en hou het groene loof apart.
  2. Snij in flinterdunne plakjes op een snijmachine of mandoline (2 mm). Hou er enkele ringen van apart om met de zalm te roken.
  3. Snij de lookteentjes zeer fijn.
  4. Meng de look met de olijfolie en laat de venkel hierin 30 min marineren.
  5. Maak een vinaigrette met olijfolie, rode wijnazijn (3 eenheden op 1), mosterd, zeezout, chilivlokken, verse munt en fijn gesneden loof van de venkel.
  6. Meng de apart gehouden venkel met de verse dragon. Deze gebruiken we bij de bereiding van de zalm.
  7. Verwarm de BBQ tot 200°C  en bak de venkelschijfjes gaar in een grillkorf.
  8. Meng de gegrilde venkel met de vinaigrette en houd lauw/warm.

Zalm

  • 6 zalmfilets van 150 gr
  • 1/2 liter water
  • een paar reepjes sinaasappelschil
  • een tiental peperbollen
  • zout
  • tijmtakjes
  • enkele venkelschijfjes vermengd met dragon (zie venkel)
  • cederhouten plankjes
    IMG_5556
  1. Verwarm het water en voeg het zout, de peperbollen, de tijm en sinaasappelschillen eraan toe. Laat even doorkoken en laat dan afkoelen.
  2. Leg de zalmfilets in de marinade en laat 2 uren rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de BBQ tot 150° en maak hem klaar om indirect te grillen.
  4. Leg de zalmfilets op een cederhouten plankje en bedek met de apart gehouden venkel en dragon.
  5. Rook de zalm onder gesloten deksel gedurende 20 min.

(lees verder onder de foto)

19149137 - pesto sauce  italian cuisine

Aardappelpuree

  • 1 kg aardappelen
  • 60 gr parmigiano reggiano (heerlijk souvenier uit Italië)
  • 40 gr pijnboompitten
  • 1 teentje look
  • verse basilicum
  • olijfolie
  • peper en zout
  1. Kook de aardappelen gaar.
  2. Mix de pijnboompitten, look en kaas met olijfolie. De pijnboompitjes mogen nog een beetje grof zijn.
  3. Voeg pas aan het eind de basilicum toe om te vermijden dat die verkleurt door de hitte van het mixen.
  4. Kruid af met peper en zout.
  5. Draai de aardappelen door de passevite, lepel een paar eetlepels pesto door de puree en houd warm.

Paprikacoulis

  • 2 rode paprika’s
  • 2 teentjes look
  • sap van 3 sinaasappels
  • 100 gr koude roomboter
  • olijfolie
  1. Snij de paprika’s in grove stukken en stoof in olijfolie.
  2. Snipper de look en voeg toe.
  3. Blus met het sinaasappelsap en laat zachtjes garen.
  4. Mix tot een saus en zeef om er een gladde saus van te maken.
  5. Monteer de saus door er koude boter onder te kloppen.
  6. Werk af met peper en zout.
IMG_5559

Geef een reactie