fbpx
Skip to content

Bloempotjes met chocolademousse

IMG_6317

Afgelopen week vierde ik een indrukwekkend jubileum bij mijn werkgever BMW Belux. Ik werk er 30 jaar. Dat wou ik graag vieren met een zelfgemaakte traktatie. Mijn collega’s zijn zoetebekjes, het mocht dus best wel een dessertje zijn voor bij de koffie. Bovendien zijn ze met veel. Ik moest dus iets bedenken dat ik gemakkelijk in veelvoud kon bereiden. Ik wou ook heel graag een waaaaaw-effect en dat verkrijg je als je meer dan alleen de smaakpapillen kan beroeren. Een gemakkelijke zoetigheid voor 130 porties in een verrassende verpakking, dat was het opzet.

Het resultaat waren 3 soorten chocolademousses (wit-melk-fondant) afgewerkt met een gel van exotisch fruit, citroen of pepermunt die er uitzagen als kleine plantjes. Voor de plantjes koos ik voor takjes van citroenverbena, gewone munt en chocolademunt.

(lees verder onder de foto)

IMG_6336

Ik heb de chocolademousses zonder eieren gemaakt. Rauwe eieren die een tijdlang buiten de koelkast moeten doorbrengen, dat leek me geen goed idee. Mijn zwangere collega’s waren daar trouwens heel blij om.

Het waaaaw-effect was er zeer zeker en de MMMMmmmmm-geluiden bleven mij een hele dag omringen. Feels good! Ik prijs mij trouwens heel gelukkig dat ik zowel op het werk als thuis deel mag uitmaken van een sterk team. In mijn eentje had ik dit klusje nooit geklaard. Maar, als ik met een zot idee naar huis kom, weet ik vooraf al dat het een nog veel zottere uitwerking zal krijgen. Ook dat voelt goed.

(lees verder onder de foto)

IMG_6313

Hieronder het recept voor 8 dessertjes (ik neem aan dat niet iedereen nood heeft aan doseringen voor 130 porties šŸ™‚

Chocolademousses

  • 400 gr chocolade (ik maakte chocolademousses van witte choclade, melkchocolade en fondant)
  • 200 gr boter
  • 100 gr bloemsuiker
  • 1 l ijskoude vette room
  • 8 gr gelatineblaadjes
  1. Smelt de chocolade met de boter. Dat kan au bain-marie, maar dat lukt ook op een heel zacht vuurtje.
  2. Giet een geutje room bij de gesmolten chocolade en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Klop de room en de suiker in de keukenrobot tot een luchtige massa.
  4. Week de gelatine, knijp goed uit en voeg deze toe aan de chocolade.
  5. Spatel de opgeklopte room voorzichtig onder de chocolade, doe in een spuitzak en doseer in de potjes.
  6. Laat opstijven in de koelkast.

Voor de potjes koos ik plastic terracottakleurige stekpotjes (te koop bij AVEVE) om het echt op plantjes te laten lijken. 1 probleempje, die hebben onderaan 3 gaatjes. Daarom ben ik gestart met een dun laagje suikerpasta op de bodem te leggen.

Vulling op de chocolademousse

IMG_6341

Citroengel

  • 2 delen citroensiroop
  • 5 delen water
  • 1 deel citroensap
  • 3 gr Agar Agar per liter vloeistof
  1. Kook de citroensiroop met het water en het citroensap.
  2. Voeg de Agar Agar toe en roer goed door met een garde.
  3. Laat nog even doorkoken.
  4. Giet uit in een bakplaat of ovenschotel en laat opstijven in de koelkast.
  5. Haal de opgesteven vloeistof uit de schaal en cutter tot een gel in de keukenrobot.
  6. Doe in een spuitzak en bewaar in de koelkast.

Gel van ananas en mango met verse munt

IMG_6340
  • 200 gr pulp van ananas en mango (kan je diepgevroren kopen)
  • enkele verse muntblaadjes
  • 1 gr Agar Agar
  1. Kook de fruitpulp.
  2. Voeg Agar Agar toe en meng goed met een garde.
  3. Laat nog even doorkoken.
  4. Giet uit in een bakplaat of ovenschotel en laat opstijven in de koelkast.
  5. Haal de opgesteven vloeistof uit de schaal en cutter tot een gel in de keukenrobot samen met de muntblaadjes.
  6. Doe in een spuitzak en bewaar in de koelkast.

Pepermuntgel 

IMG_6324
  • 155 gr poedersuiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el melk
  • extract van pepermunt
  1. Meng de poedersuiker met de zonnebloemolie en de melk tot een dikke pasta.
  2. Voeg de pepermunt toe naar eigen smaak. Begin met een paar druppels en proef.
  3. Voeg eventueel nog extra olie en melk toe om de pasta vloeibaarder te maken.
  4. Doe de pasta in een spuitzak en bewaar in de koelkast.

Afwerking

  • Gecrunchte Oreo-koekjes
  • Verse takjes citroenverbena
  • Verse takjes munt
  • Verse takjes chocolademunt
  1. Vul ieder potje met chocolademousse.
  2. Spuit daarop een laagje van een gel naar keuze.
  3. Dek het potje af met een laagje gecrunchte Oreokoekjes. Die donkere koekjes lijken ĆØcht op potgrond. In speciaalzaken kan je een crunch van Oreo kopen. Je kan dat ook zelf maken door het wit van Oreo-koekjes te schrapen en dan het zwarte deel te cutteren tot ‘potaarde’. Voor 8 porties is dat zeker haalbaar, voor 130 porties niet šŸ™‚
  4. Zet in de mousse met citroengel een takje citroenverbena, in de gel met exotisch fruit een takje munt en in de pepermuntgel een takje chocolademunt.

Tip to the top: plaats de verse kruidentakjes pas net voor het serveren, want ze verdragen de chocoladebodem echt niet lang. Mijn rescue team leverde tijdens de middagpauze verse kruiden, dat was echt nodig!

IMG_6334

2 Comments »

Geef een reactie