fbpx
Skip to content

Watch, learn and enjoy met Jeroen Hazebroek

Kokerellen op een buitenvuur doen wij al bijzonder lang. Wij vertrokken vroeger nooit op reis zonder een roostertje in onze koffer. Meer heb je niet nodig om een stukje vlees of vis te grillen op een open vuur. Zwanworstjes met gele kaas en een spekje er rond zijn pure nostalgie, net als “burenkruiden”. Een handje Provençaalse kruiden op het vuur doet je buren watertanden.
(lees verder onder de foto)

In de zomer van 2011 maakten we op een poepchique barbecue-communiefeest kennis met de Big Green Egg. Bovendien was mijn Grillmastermaatje Joke op datzelfde feestje aanwezig. Zij had al een Big Green Egg en kon er zo lyrisch over vertellen, dat we ons diezelfde zomer een groot groen ei hebben aangeschaft. Onze Big Green Egg heeft onze goesting om te koken en te experimenteren met lekker eten heel hard aangewakkerd.

Als je investeert in een duur toestel, dan kan je er maar best voor zorgen dat je het vaak gebruikt zodat het je voldoening geeft. Barbecueën op een kamado, een klassieke houtskool- of gasbarbecue is geen rocket science, maar het helpt wel als een chef je de kneepjes van het vak leert. Een workshop kan je op weg helpen, inspireren, uitdagen en voor je het weet ben je zelf een gedreven barbecueër.

Heb je een kamado of overweeg je er één te kopen dan kunnen we de workshops van Eggtopia heel hard aanbevelen. Ze organiseren zowel workshops voor starters (First steps) als voor wie al meer ervaring heeft (Next level).
(lees verder onder de foto’s)

Afgelopen vrijdag organiseerde Eggtopia in het Big Green Egg-paleis van Atelier 833 in Merelbeke een workshop: “Watch, learn and enjoy met Jeroen Hazebroek.” Deze gezellige Nederlander vertelt over een stuk vlees zoals een sommelier dat over een glas wijn kan doen. Die gave op zich maakt een bordje al aantrekkelijk.

De Big Green Egg kent voor deze man geen geheimen. Hij kiest ook voor zeer kwaliteitsvolle producten waardoor deze avond een culinaire verwennerij werd. Jeroen bereidde voor ons zowel wilde als tamme eend. Fijn om het verschil op 1 bordje te proeven. Zalm, kabeljauw en steur werden op verschillende manieren gerookt. We proefden hoe verschillende houtsoorten een verrijking zijn voor de smaak van je product. Er waren varkensribben die zoveel vlees hadden dat je op zoek moest gaan naar de botten. We proefden de meest sappige variëteiten van rund en ree. Oesters werden afgewerkt met een stukje gerookte steur. Alles werd rijkelijk aangevuld met gegrilde groenten, een heerlijke chimichurri-dip en versgebakken brood. Atelier 833 verdeelt ook Japanse producten, waardoor de gastheer ons ook verwende met verrassende marinades op basis van miso en ponzu. Wie aan het eind van de rit nog een plekje had voor een dessert kon genieten van een heerlijke fruitcrumble of gerookte ananas met ijs.
Supergezellig toch om met mensen die je niet kent je passie te delen. We keken, we leerden en we genoten van deze inspirerende avond.
(lees verder onder de foto’s)

Chefs die hun ideeën bundelen in een boek vinden we altijd top. Voor ons is een kookboek vaak een souvenir aan een mooie culinaire ervaring, aangevuld met honger om nieuwe dingen te leren. Of zou onze propvolle kookboekenkast toch eerder een afwijking zijn? 🙂  Anyway, “Hete Rook” en “Groen op Kolen” zijn onze nieuwste aanwinsten op het rek en daar gaan we de komende weken zeker inspiratie uit halen.

Met dank aan Thijs Van Lierde voor de mooie foto’s.

Geef een reactie