fbpx
Skip to content

Ceviche van zeebaars met avocado

Ceviche is een gerecht uit de Latijns-Amerikaanse keuken. Rauwe vis wordt gegaard in een zure marinade op basis van citroensap of limoensap. Zo simpel is het eigenlijk. Natuurlijk kan je de smaak verrijken door aan de marinade extra ingrediënten toe te voegen. Bovendien kan je deze bereiding toepassen op zowat alle soorten vis. Hoe steviger de vis, hoe langer je hem moet marineren. Je kan je fantasie dus volop inzetten in deze bereiding. Er is maar één vuistregel: de vis moet kraak-kraak-kraakvers zijn.

(lees verder onder de foto)

6df02ee2-83cb-480d-adbd-5deba9e37274

Met deze vrij klassieke versie van een lekkernij uit de wereldkeuken scoor je gegarandeerd!

De tijgermelk vormt de basis voor de marinade. Het is te veel om 1x ceviche te bereiden, maar je kan die gerust enkele weken bewaren in de koelkast.

Hieronder vind je het recept voor een voorgerecht voor 6 personen.

Tijgermelk

  • 200 gr selder
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 2 duimen gember
  • 4 el zout
  • 80 gr gemalen korianderzaad (indien je korianderpoeder gebruikt is 40 gr voldoende)
  • 300 ml limoensap
  • 350 gr ijsblokjes
  • 1 tl harissa
  1. Blender de selder, de sjalotten, knoflook, gember en zout tot een fijne massa.
  2. Koel minstens 15 min in de koelkast.
  3. Doe de massa opnieuw in de blender met het limoensap en de ijsblokjes. Blender tot het ijs is opgelost.
  4. Zeef en breng op smaak met de harissa. Tijgermelk mag gerust een beetje pikant zijn.

Zeebaars

  • 600 gr zeebaarsfilet (als je de zeebaars zelf fileert, heb je een mooie basis voor een visfumet)
  • 2 rode uien
  • 4 el limoensap
  • 2 el verse koriander
  • 2 el fijn gehakte chilipepers . Zorg dat de zaadlijsten goed verwijderd zijn.
  • 10 el tijgermelk
  1. Snijd de zeebaars in fijne reepjes van 2 à 3 cm.
  2. Laat ongeveer 5 min marineren in de zure marinade. Proef regelmatig, afhankelijk van de dikte heb je een ‘gaartijd’ nodig tussen 3 en 7 minuten.

Avocado

  • 2 avocado’s
  • Citroensap
  • Olijfolie
  1. Schil en ontpit de avocado’s.
  2. Snijd in langwerpige repen.
  3. Werk af met citroensap, goede olijfolie, peper en zout.
  4. Bewaar koel.

Avocadocrème

  • 2 avocado’s
  • Sap van 1 limoen
  • Olijfolie
  1. Cutter alle ingrediënten en voeg naar smaak peper en zout toe.
  2. Bewaar in een spuitzak in de koelkast.

Een cracker oogt mooi op dit frisse bordje. Wij kochten voor de gelegenheid een koekje van zeewier. Een eenvoudig alternatief maak je met een afbakbroodje. Stop een afbakbroodje even in de diepvriezer en snij het flinterdun op de snijmachine. Wrijf deze broodschijfjes in met olijfolie en kruid met peper en zout. Droog in een oven op een bakplaatje op 100° tot de broodschijfjes lichtbruin kleuren.

Afwerking

  1. Leg de gemarineerde en gegaarde zeebaarsstukjes op een bord.
  2. Schik de avocadoschijfjes er tussen.
  3. Spuit enkele toefjes avocadocrème.
  4. Plaats daarin een paar broodschijfjes en werk af met een crèse of wat tuinkruiden naar keuze.

4b28e6dd-d2b0-4480-8a1e-0a934ff9f636

1 Comment »

Geef een reactie