fbpx
Skip to content

Nazomer-bbq met groenten in de hoofdrol: pulled prei / peultjessalade / barbecuesaus / yoghurtdressing

Voor de Libelle Culinair van mei 2018 mochten mijn grillmastermaatje Joke en ik onze lievelings-bbq-recepten uitschrijven. Voorwaarde was wel dat er een visgerecht, een vleesgerecht en een veggie-bordje bij zat. Voor vis- en vlees was de keuze bijzonder ruim, maar een veggie-bordje kiezen waar ik zelf fier op ben, vond ik moeilijker. Groenten mogen van mij gerust de hoofdrol spelen in een gerecht, maar ik wil wel met een verzadigd gevoel van tafel gaan en dat is niet altijd even evident.

LIBELLE 20 - 28-0335010

Het recept dat we doorstuurden heeft écht alles wat een vegetarisch gerecht moet hebben. De zoete prei, barbecuesaus op basis van gerookte paprika en zelf gemaakte ketchup, zure marinade voor de peultjes, pikante tabascodruppels en frisse yoghurtdressing matchen zo mooi, dat vlees of vis bijna… 🙂  overbodig wordt. In Libelle was te weinig plaats om ook de zelfgemaakte ketchup te publiceren, terwijl dat net de meerwaarde is van dit zomerse bbq-receptje.

Voor wie de Libelle gemist heeft of voor wie zich aan home made ketchup wil wagen, deel ik graag het volledige recept:

Pulled prei / tortilla / peultjessalade / barbecuesaus / yoghurtdressing

Ketchup (basis voor de barbecuesaus)

bowl of ketchup or tomato sauce and fresh tomatoes on wood table

  • 1 rode paprika
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • Een duimpje gember
  • 1 stengel bleekselder
  • 500 gr tomaten
  • 1 chilipeper
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 ml sushiazijn
  • 1 tl mosterd
  • 25 gr suiker
  1. Verwarm de barbecue en pof de paprika gedurende 10 min in de hete kolen tot hij zwartgeblakerd is.
  2. Haal uit de kolen, laat afkoelen, verwijder het zwarte vel en verwijder de zaadlijsten.
  3. Versnipper de sjalotjes, de gemberwortel, de knoflook en de chilipeper.
  4. Snij de bleekselder en de tomaten in grove stukken.
  5. Fruit de sjalot, gember, look, bleekselder, tomaten en chilipeper. Voeg sushiazijn, kaneel en kruidnagel toe en laat gedurende een uurtje sudderen.
  6. Verwijder de kaneel en de kruidnagel.
  7. Voeg suiker en mosterd toe.
  8. Mix fijn met de staafmixer en werk naar smaak af met peper en zout.

 

Barbecuesaus

  • 100 gr van de verse ketchup
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine sjalot
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el mosterd
  • 1 el Luikse stroop
  • 1 el worcestersaus
  • Enkele druppels tabasco
  • 30 gr bruine suiker
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl gemalen komijnzaad
  1. Snipper de sjalot en de knoflook. Fruit de sjalot en de look in zonnebloemolie.
  2. Voeg paprikapoeder toe en voeg 100 gr ketchup toe.
  3. Voeg mosterd, Luikse stroop, worcestersaus, Tabasco, bruine suiker en komijnzaad toe.
  4. Laat 10 min sudderen maar blijf voortdurend roeren.

 

Yoghurtdressing

  • 2 teentjes knoflook
  • Enkele takjes koriander
  • Enkele takjes munt
  • 1 limoen
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 20 ml Sushiazijn
  • Tabasco
  1. Hak de knoflook zeer fijn.
  2. Hak de koriander- en muntblaadjes fijn.
  3. Rasp de schil van de limoen tot zeste.
  4. Pers het sap van de limoen uit.
  5. Meng de Griekse yoghurt met de look, koriander, munt, limoenzeste, limoensap, sushiazijn en voeg Tabasco toe naar smaak.

(lees verder onder de foto)

Snow peas

Peultjessalade

  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gr verse gember
  • 2 el vissaus (er bestaat ook vegan vissaus)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 40 gr suiker
  • 100 gr sluimererwtjes
  • 100 gr sugarsnaps
  1. Snipper de knoflook
  2. Schil de gember en hak fijn
  3. Meng de knoflook en de gember onder de azijn en voeg vissaus, paprika en suiker toe. Mix de ingrediënten met de staafmixer.
  4. Snijd de peultjes in fijne reepjes en giet de marinade erover.
  5. Laat 1 uur marineren.

 

Pulled prei

  • 4 preien
  1. Pof de prei minstens 10 min in de hete kolen tot de buitenkant zwartgeblakerd is. De prei hoeft dus niet op een rooster! Draai regelmatig om zodat alle kanten zwart worden.
  2. Laat afkoelen.
  3. Verwijder het zwartgeblakerde deel.
  4. Trek met een vork de prei in lange slierten.
  5. Meng de pulled prei met de barbecuesaus, warm op en serveer.

(lees verder onder de foto)

15843727 - homemade corn tortillas, mexican food

Afwerking

  • 6 tortilla’s
  • Gesnipperde koriander
  1. Maak de tortilla’s warm op het rooster van de BBQ. Doe dit indirect op ongeveer 100°C.
  2. Dresseer een beetje pulled prei, peultjessalade, yoghurtdressing en barbecuesaus op de tortilla. Vouw dubbel en werk af met koriander.

Geef een reactie