fbpx
Skip to content

Aceto balsamico di Modena, het zwarte goud

DSC02375Tijdens onze vakantie passeerden we in Modena, de habitat van Massimo Bottura: chef van ‘s werelds nummer 1 Osteria Francescana. Daarnaast is hij ook een man met een groot hart als we de Netflix-reeks “Chefs Table” en zijn boek “Brood is Goud” mogen geloven. Enfin, Massimo Bottura kan ons alvast beroeren met de schoonheid van zijn gerechten en zijn creativiteit. Naar eigen zeggen stroomt er aceto balsamico door zijn aders en bestaan zijn spieren uit Parmigiano Reggiano.  Dat wekt onze nieuwsgierigheid om beide producten beter te leren kennen.

Bij 4 Madonne Caseificio dell’ Emilia, waar we de échte Parmigiano Reggiano ontdekten, werd het balsamicohuis Giuseppe Giusti aanbevolen en dat bleek meteen een familiebedrijf te zijn met een heuse geschiedenis.

lees verder onder de foto

DSC02372

Al 17 generaties lang (sinds 1605!) is het bedrijf in handen van dezelfde familie en je voelt de passie die ze delen voor dit goddelijk product. Zoals reeds eerder gemeld controleert en labelt de D.O.P. ambachtelijke Italiaanse producten voor zover ze aan de kwaliteitseisen en productienormen voldoen. Zo labelen ze ook aceto balsamico.

lees verder onder de foto

DSC02370

Het échte D.O.P.-waardig product verkrijg je door zuivere geplette druiven op een zolder te laten rijpen in 7 houtvaten van verschillende houtsoorten en dit gedurende minstens 7 jaren. Ieder jaar wordt de gerijpte (en gedeeltelijk verdampte) inhoud van een vat overgegoten in een ander vat. Hoe langer er gerijpt wordt, hoe intenser de smaak. Het idee dat er ieder jaar iemand met een pipet de vloeistof ambachtelijk overschenkt in een volgend houtvat van een andere houtsoort maakt dit product goddelijk, toch?

lees verder onder de foto

DSC02368

Naast D.O.P. gelabelde balsamico produceert dit huis ook andere kwaliteisbalsamico. Hierbij wordt bij de start aan de druivenpulp wijnazijn toegevoegd. De rijping gebeurt slechts in 1 gebruikt wijnvat van eikenhout. Soms worden er natuurlijke aromaten toegevoegd zoals truffel, aardbeien, frambozen, vijgen , …

Tijdens de proeverij ontdekten we dat ook deze I.G.P. producten (een andere productiewijze dan D.O.P., maar wel gecontroleerd op kwaliteit) heerlijk smaken. Alweer blijkt tijd het belangrijkste ingrediënt.

DSC02357

Tijd en ambacht maken een echte aceto balsamico prijzig: 100 ml goddelijke D.O.P. gelabelde balsamico van 26 jaar oud kost 100€. We nemen met plezier een flesje mee om te koesteren.

lees verder onder de foto

IMG_5022

Om onze Parmigiano Reggiano te pimpen en te experimenteren in onze eigen keuken, nemen we ook een kistje I.G.P. flesjes mee. We kunnen niet wachten om te genieten van dit zwarte goud.

 

1 Comment »

  1. Modena is ook de verblijfplaats van Ferrari maar dat interesseert jullie wellicht niet! Groeten uit la douce France

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: