fbpx
Skip to content

Zomerse gerookte zalm met granité van gin-tonic

Onlangs mochten we voor Libelle 3 BBQ-recepten schrijven. Een vleesgerecht, een veggiebordje en een gerecht met vis. Te veel letters zorgden er voor dat ons visrecept het blad niet haalde. Daarom delen we dit zomerse recept met veel plezier op Zonder Zeste!

(lees verder onder de foto)

LIBELLE 20 - 28-0335110

In zout gemarineerde zalm is bij ons thuis een klassiekertje geworden. De zalm matcht geweldig met een frisse fancy granité van gin. De grootste uitdaging is om de granité koel te serveren op een zwoele zomeravond, maar verder is dit een hemels voorgerechtje.

Gerookte zalm (voor 4 personen)

  • 600 gr zalmfilet (zonder vel)
  • 200 gr grof zout
  • 200 gr suiker
  • Verse dille (of 2 el gedroogde dille)
  • 1 el geplette zwarte peperbollen
  • Zeste van 2 citroenen
  1. Maak een mengeling van het zout, de suiker, de peperbollen en de verse dille.
  2. Neem een ovenschaal en bedek de bodem met de helft van de mengeling.
  3. Leg de verse zalmfilet op de droge marinade en giet dan de rest van de mengeling over de zalm. Zorg dat alles goed bedekt is.
  4. Plaats gedurende minstens 6 uur in de koelkast.
  5. Gaar de zalm op een BBQ van 80 graden gedurende ongeveer 15 à 20 min. Gooi een handvol geweekte appelhoutsnippers op het vuur.
Libelle 01

Gemarineerde groenten

  • Enkele kerstomaatjes
  • 1 komkommer
  • Olijfolie
  • Chardonnayazijn
  • Peper
  • Zout
  • Citroensap
  1. Emondeer de kerstomaatjes (enkele seconden onderdompelen in heet water en verfrissen, velletje verwijderen).
  2. Marineer in een vinaigrette van 3 el olijfolie op 1 el Chardonnayazijn afgekruid met peper, zout en citroensap.
  3. Snijd met een dunschiller reepjes van de komkommer en maak met een pomme parisiennelepel kleine en grotere bolletjes. Marineer deze eveneens in de vinaigrette.

Kruidenkaasje

  • 150 gr Roomkaas (bv Philadelphia)
  • Verse dille
  • Koriander
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Peper en zout
  1. Meng de kaas met de zeer fijngesneden kruiden en breng op smaak met peper, zout, olijfolie en citroensap.
  2. Breng de mengeling in een spuitzak en bewaar in de koelkast.

Granité van gin–tonic met verse koriander en dille

  • 300 ml water
  • 100 gr suiker
  • 25 cl tonic
  • 70 gr suiker
  • Sap van 1 citroen
  • Dille
  • Koriander
  • Chardonnayazijn
  • 50 gr gin
  1. Breng het water en de suiker aan de kook zodat de suiker oplost en laat dan afkoelen. We maken wat meer suikerwater dan je nodig hebt maar dit is eenvoudiger voor de verhoudingen.
  2. Voeg het citroensap toe.
  3. Cutter de kruiden in de keukenrobot.
  4. Voeg een beetje koud suikerwater (zo’n 100 ml) toe aan de kruiden en laat mee cutteren.
  5. Smaak af met chardonnayazijn, 50 gr gin en 25 cl tonic.
  6. Steek de mengeling in de vriezer en maak af en toe met een vork los.
43824226 - salmon filet on ice

Geef een reactie