fbpx
Skip to content

Grillmasters 5: het afscheid…

GM 05 voor PROMO_frame_29901Voor de vijfde aflevering van Grillmasters trokken we naar een kippenkwekerij in Watou. Dat leverde mooie tv op maar ik zou liegen als ik zeg dat ik gelukkig werd op deze plek. Met alle respect voor de kippenkweker maar het leven van een kip in een kwekerij is geen pretje. Een biokip mag bijna dubbel zo lang leven dan een gewone kip. Dat betekent 11 weken ipv 6. Help! Je kippenrennetje kan maar beter in een achtertuin staan. Of nog beter, in onze tuin. Je belandt niet in een kookpot en onze keukenafval is vaak verrassend lekker ­čÖé

Een kip pluimen en kuisen was nieuw voor ons. Leuk dat ik het eens gedaan heb maar ik ga daar nu niet direct mijn nieuwe hobby van maken. De sot-l’y-laisse, het lekkerste deel van de kip, wisten we liggen en konden we verwerken tot een delicatesse. Alle onderdelen tegelijk garen op een kleine mobiele bbq was helaas niet onze sterkste kant.

GM 05 voor PROMO_frame_50351Joke haar man is een jager. Zij beleeft het buitenleven heel intens. Met een horde honden, een Big Green Egg, respect voor de natuur en het product verwent ze dit clubje avonturiers graag met een heuse buitenmaaltijd. Eend bereiden was voor Joke dus zeker niet nieuw. Wel hadden we allebei onze bedenkingen bij de techniek die we moesten toepassen. Het moest pulled duck worden. Uit mekaar gerukt vlees, zeg maar. Daar kunnen wij tot vandaag ├ęcht niks smakelijks bij bedenken. Daarom hadden we 2 bereidingen gemaakt met onze eend. De borst voldeed aan de pulled opdracht en de billen hadden we langzaam laten konfijten in olie met tijm en rozemarijn. Ik had ze nog veel liever gegaard in bier en bouillon zodat je een echt stoofpotje krijgt, maar we zitten in een grillprogramma. Ik heb de afgelopen weken al genoeg gekookt in een pot op de brikkettenstarter.

De jury oordeelde terecht dat we de taaiere billen hadden moeten pullen en met de zachte borst iets anders hadden kunnen proberen. Diezelfde jury vond ook dat onze garnituren bijzonder mooi en lekker waren, met fraicheur en zo… Zalig om te horen! De lovende woorden van Seppe Nobels over onze bijgerechten, laat dat maar mijn kippenvelmoment zijn in dit programma. ­čÖé

GM 05 voor PROMO_frame_58302 (1)Voor de 2e keer op rij belandden we in de burn-out. Je voelt de bui al hangen op dat moment. Het dubbeltje op zijn kant draaide deze keer uit in ons nadeel en Sofie en Ineke speelden ons naar huis. De zusjes zijn het mooiste bewijs dat je geen tonnen ervaring op de bbq moet hebben om het ver te schoppen in deze wedstrijd. Zij bruisen van creativiteit en weten smaken zo mooi te combineren dat ze week na week de jury weten te charmeren. ┬áIk wens hen oprecht een plekje in de finale, dat zou het mooiste bewijs zijn dat vrouwen ook kunnen barbecue├źn. En, verliezen van een finalist is net iets eervoller, toch?

IMG_0073 (2)Dankzij Grillmasters heb ik de passie voor vuur ontdekt. Ik was de sidekick van Joke en thuis ontferm ik mij ook meer over de bijgerechten. Ik heb nu goesting om het allemaal zelf te proberen. Hoewel ik vooral een luxe bbq-madame ben, die voor een gerecht met 3 temperaturen ook 3 barbecues aansteekt en de gaartijden bluetoothgewijs onder controle houdt, toch wil ik ook tunnelpatatjes uitproberen. Ik wil zout leren kruiden, met hooi en klei leren werken, een perfecte hamburger moelleux maken, een tajine op de bbq bereiden en zoveel meer. En bovendien durf ik ook ongegeneerd geraspte worteltjes serveren, want ook daar word ik nog steeds intens blij van. ­čÖé

Dank je wel Joke om mij te bellen met jouw zotte voorstel!

Dikke merci Grillmastervriendjes, het was een geweldig avontuur!

Omdat we niet overtuigd zijn van pulled duck, geven we liever een geslaagd recept mee voor eend op de bbq,

IMG_0972Gegrilde eendenborst, zoete aardappel, slaatje met granaatappel, gegrilde nootjes, rammenas en vinaigrette op basis van speculoos.

Gegrilde eendenborst

 • 2 eendenborsten op velIMG_0958
 1. Snijd de eendenborsten op de vetzijde kruislings in.
 2. Bestrooi met peper en zout.
 3. Grill met de vetzijde naar beneden kort en op direct vuur.
 4. Draai de eendenborst om en laat op indirect vuur op ongeveer 125 ┬░ verder garen tot een kerntemperatuur van 57┬░.
 5. Laat 10 min rusten in aluminiumfolie, versnijd en dien op.
Slaatje met granaatappel en nootjes
 • 200 gr gemengde sla
 • 8 radijsjes
 • 8 kerstomaatjes
 • 1 granaatappel
 • 50 gr walnoten
 • 50 gr pijnboompitten
 • 3 sneden toastbrood
 1. Was de verschillende soorten sla, droog ze en snipper ze fijn
 2. Snijd de kerstomaatjes in 4
 3. Snijd de radijsjes in flinterdunne partjes
 4. Hak de walnoten
 5. Snijd het toastbrood in kleine blokjes (1/2cm) en bak ze in boter. Kruid met peper en zout en laat uitlekken op keukenpapier.
 6. Rooster de pijnboompitjes in een tefalpannetje zonder vetstof.
 7. Snij de granaatappel open en haal er de pitjes uit.
 
Speculoosvinaigrette
 • 1 dl olijfolie
 • 1/2 dl notenolie
 • 1/2 dl balsamicoazijn
 • 1/2 dl witte wijnazijn
 • 2 eetlepels honing
 • 2 eetlepels mosterd
 • 4 speculooskoekjes
 • Mespuntje kaneelpoeder
 1. Meng de honing met de azijn, de olijfolie en de notenolie en warm lichtjes op zodat alles mooi bindt.
 2. Roer stevig met een klopper, voeg de mosterd en de verkruimelde speculooskoekjes toe en kruid af met een mespuntje kaneelpoeder, een beetje peper en zout.
 3. Verdeel de sla over de bordjes.
 4. Verdeel ook de tomaatjes, radijsjes, walnoten en pijnboompitjes over de sla.
 5. Overgiet rijkelijk met vinaigrette.
 6. Werk af met de toastblokjes.
 IMG_0967
Zoete aardappelpuree met sinaasappel
 • 800 gram zoete aardappel
 • 2 sjalotten
 • 1 rode peper
 • 2 dl vers sinaasappelsap
 • limoensap van 1 limoen
 1. Schil en snijd de aardappels in blokje.
 2. Snipper de sjalotten en fruit aan in een pan.
 3. Voeg de fijngesneden peper toe en voeg de aardappelblokjes toe en roer nog even om.
 4. Giet het sinaasappelsap bij de aardappels en nog een beetje water. Laat dit ongeveer 15 minuten koken tot de aardappels zacht zijn.
 5. Giet af en stamp ze tot een puree. Kruid af met peper, zout en overvloedig limoensap.
 6. Wil je echt een fijne mousse? Druk dan de aardappels door een fijne zeef. Zo krijg je echt een gladde mousse. 
 
Niet op de foto maar wel een mooi en pittig detail: Gefrituurde zoete aardappel
 1. Frituur enkele dunne sliertjes zoete aardappel als garnituur.
 
Ook niet op de foto maar wel op het Grillmasterbord : Gegrilde rammenas 
 1.  Snij enkele schijven rammenas van ongeveer 4 mm en gril deze met een mooi grillpatroon op een indirect vuur.

grillmaster-klein

Geef een reactie