fbpx
Skip to content

Grillmasters 2 : parels voor de zwijnen

Ons culinaire tv-avontuur is begonnen. Joke en ik behaalden met glans een plekje bij de 10 duo’s, onze strijd om de titel van Grillmasters is begonnen. Spannend….

IMG_0074

We kregen een arsenaal Weber-toestellen en -accessoires ter beschikking om “u” tegen te zeggen, althans dat is mijn mening. Joke mist haar Big Green Egg, maar ze kan die Webers toch wel aardig onder controle houden. Petje af!!

 

 

Het belooft een pittige strijd te worden. De concurrentie is bijzonder groot.

GRILLMASTERS Y2-EPS2_frame_59788We hebben de Italiaan Giorgio met een geweldige BBQ-reputatie in het wedstrijdcircuit. Hij wordt gesteund door zijn bijzonder creatieve dochter Allegra.

Steve en Kurt komen uit China en Jamaica, streekgerechten hebben voor hen meteen een ruimere betekenis 🙂 Dat Steve in de wedstrijd wil blijven, omdat zijn overleden mama daar zo fier op zou zijn, siert hem. Dat Kurt het vandaag alleen redt, zegt veel over hun vriendschapsband en over zijn talent. Respect!

Een duo dat nu al de prijs verdient voor “sfeer en gezelligheid” hebben we ook. Kevin en Nick, hun befaamde tunnelpatatjes en hun kruidige zoutjes zijn formidabel!

Adel is een Tunesiër die zijn roots in zijn gerechten stopt. Zijn Limburgse sidekick is Ivan,  die les geeft in …. jawel: koken.GRILLMASTERS Y2-EPS2_frame_15327

Het koppel Els en Kris zetten dezelfde joker in als wij: complementair zijn. Hij ontfermt zich over het vlees, zij verzorgt de bijgerechten en op dag 1 halen ze de vrijstelling al binnen met de beste worst. Sterk!

Bikerboy Marc zijn carrière speelt zich af in een horecagroothandel, aan productkennis geen gebrek dus. Mario runt een “hotelletje”. Dat verkleinwoord gebruikt hij er zelf voor, maar er wordt verdomd goed gekookt, heb ik begrepen.

GRILLMASTERS Y2-EPS2_frame_25095De zusjes Sofie en Ineke zijn zalig gezellig, ze hebben leren koken bij hun eigen “la mamma”. Ik heb gezien, geproefd en moet toegeven: ze kunnen het!

Christophe en Guy vind ik een typisch duo om zich voor deze wedstrijd in te schrijven. Twee mannen die, met een pintje in de hand, graag spelen met vuur. Maar, ze zijn niet te onderschatten en Christophe zijn carrière speelt zich ook in de horecasector af.

Last but not least zijn er Annie en Carl. De Zuid-Afrikaanse roots van Carl zijn een troef, dat van die streekgerechten geldt natuurlijk ook voor dit duo en zijn taaltje is zoooo cute. Je wil écht niet dat ze de wedstrijd nu al moeten verlaten.

“Zoet heeft absoluut niks met barbecue te maken.” Dat was een vreemde BBQ-tip, die hadden we niet voelen aankomen! We hadden het ook niet geleerd in de BBQ-bijbel van Peter De Clercq. Die hadden we grondig doorgenomen en daar waren “gebraad met ananas” of “gemarineerde zalm in frambozenbier” nog toppertjes. Ik ben zelf absoluut geen zoetebek, dus ik zoek altijd naar een balans tussen zoet, zout, zuur, kruidig, pikant met een frisse toets. Met een bus Rockabilly’s als extra publieksjury en de opdracht om hen te verwennen met American style spare ribs wilden wij het zoete zeker niet achterwege laten. Voor sommigen werkte het, voor anderen wat minder. Ach, “Les goûts et les couleurs ne se discutent pas.”

 

 

Langzaam gegaarde ribbetjes

Voor de rub

  • 3 el bruine suiker
  • 3 el witte suiker
  • 3 el zout
  • 14 el gerookt paprikapoeder
  • 2,5 el ajuinpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl tijm
  • 2 el lookpoeder
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 2 tl venkelpoeder
  1. Meng alle ingrediënten voor de rub.

 

Voor de bbq-saus

  • 500 ml ketchup (thuis maken we die zelf, maar daar was hier geen tijd voor)
  • 100 ml honing
  • 3 el rub
  • 2 el sojasaus
  • Appelazijn
  • Appelsap
  • Tabasco
  1. Meng de ketchup, de honing, de rub en de sojasaus en breng aan de kook.
  2. Voeg naar smaak appelciderazijn, appelsap en tabasco toe.

 

Voor de spray

  • 1 dl water
  • 1 dl whisky
  • 1 dl appelciderazijn
  1. Meng en bewaar in een spray.

 

Ribben:

  1. Ontvlies de ribben.
  2. Smeer enkele uren op voorhand in met de rub en laat rusten.
  3. Richt de bbq in zodat je hem als smoker kan gebruiken, lage temperatuur en indirect.
  4. Breng de bbq op 80°C tot 110°C.
  5. Week rookhout minstens 30 min in water. In het Weber-assortiment  dat aangeboden werd, vonden we appelhout en dat was perfect. Houterige smaken met whisky werken ook voortreffelijk.
  6. Meng voor de spray de whisky, water en appelciderazijn door mekaar en breng in een sprayfles.
  7. Ribbetjes regelmatig besproeien met de spray en zodra ze kleur hebben inpakken in zilverpapier met een scheutje van de spray.
  8. Haal terug uit het zilverpapier, lak met BBQ-saus en bak verder af.

Tip: Als je niet in een tv-programma zit en je hebt tijd om low en slow te genieten van het buitenleven, dan zouden we de 3-2-1 methode aanbevelen.

  1. 3 uur aan 80°C-110°C met rook
  2. 2 uur aan 80°C – 110°C in zilverpapier
  3. 1 uur lakken en bakken

Vandaag moesten we alles dus een beetje versnellen, maar het eindresultaat viel qua gaarheid absoluut wel mee.

IMG_2871

Aardappel in de schil

  • 6 vastkokende aardappelen
  • 2 lente-uitjes
  • Zure room
  • Peterselie
  • Bieslook
  • Rode peperbessen
  1. Meng de zure room met de peterselie, bieslook en versnipperde lente-uitjes.
  2. Kruid met peper en fleur de sel.
  3. Bewaar in de koelkast. Help! Waar is de koelkast op de tv-set?
  4. Maak de aardappelen grondig schoon zonder te schillen.
  5. Maak een sneetje in de schil zodat die niet gaat barsten.
  6. Wikkel in aluminiumpapier.
  7. Leg de verpakte aardappelen in de houtskool gedurende 30 minuten en check de gaarheid.
  8. Snijd de aardappel in 2 en werk af met een dotje zure room.
  9. Werk af met peperbessen en een sprietje bieslook.

 

Pittige mangochutney

  • 2 mango’s
  • 3 chilipepers
  • Een dikke duim verse gember
  • 80 ml ciderazijn
  • 200 gr rietsuiker
  • 2 saffraandraadjes
  • 1 el rode peperkorrels
  1. Schil de mango’s, snijd het vruchtvlees van de pitten en snijd in blokjes.
  2. Snijd de chilipepers open, verwijder de zaadlijsten en snijd in flinterdunne ringetjes.
  3. Schil de gember en snijd eveneens flinterdun of pers met een lookpers.
  4. Meng alles in een ruime kom.
  5. Breng de ciderazijn met rietsuiker aan de kook en laat enkele minuten sudderen.
  6. Voeg mango en chilipeper toe
  7. Strooi saffraan en roze peperkorrels toe en laat samen 30 minuten sudderen.

IMG_2875

Frisse salade met gegrilde peer en dragon

  • 1 peer
  • 1 ui
  • 1 citroen
  • 1 bosje dragon
  • 3 el ciderazijn
  • 1 tl mosterd
  • Olijfolie
  • Gemengde sla
  • Tuinkers
  1. Snijd de peer in dunne plakjes en besprenkel met citroensap om te vermijden dat ze verkleurt.
  2. Bestrijk met olijfolie en rooster een mooi grillpatroontje.
  3. Versnipper de ui en versnijd de dragonblaadjes zeer fijn.
  4. Meng voor de vinaigrette de olijfolie, ciderazijn, mosterd en de versnipperde dragon en ui.
  5. Versnijd de verschillende slasoorten, voeg de geroosterde peertjes toe en werk af met een lepelte dragonvinaigrette.

Ons bordje had geleden onder de stress, tijdsgebrek, de weersomstandigheden en het gebrek aan koeling om alles fris te houden, maar we hebben er ontzettend veel fun aan beleefd. Hopelijk jullie ook!

grillmaster-klein

 

 

 

 

 

2 Comments »

    • Fijn dat je ons volgt! De 3-2-1 methode betekent inderdaad dat je 6 uren bezig bent. Je werkt dan traag en op lage temperaturen. In die 2e fase wikkel je de ribben in zilverpapier en voeg je appelsap toe. Het eindresutlaat zijn zeer sappige ribben waarbij het vlees van de botjes valt. Het vraagt veel tijd, maar dat maakt barbecueën ook net zo gezellig hé.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: