fbpx
Skip to content

Groenterolletjes met kwartel

We hebben zin in Aziatische smaken. Soja, gember, chili, zoetzure dipjes, sesamzaad, limoen, koriander, munt,…. Misschien heeft de nieuwjaarsreceptie waar we vorige week te gast waren en waar we verwend werden met Koreaanse hapjes er iets mee te maken.

IMG_3125

Het recept voor de kwartelrolletjes die we vandaag maakten vonden we in het boek van Alain Coninx over de Vietnamese Truong Thi Quyên: “Mijn verhaal, mijn keuken”. Het is veel meer dan een kookboek. Het vertelt het levensverhaal van Quyên die als dochter van een bootvluchteling in België belandde en hier een succesvol restaurant leidt in Brussel: Little Asia. Alain Coninx trok met Quyên terug naar haar roots in Vietnam en hij omschrijft hoe haar troosteloos bestaan veranderde in een onwaarschijnlijk succesverhaal. Het boek is naast een positief verhaal over integratie, ook een kookboekje met Vietnamese recepten die absoluut haalbaar zijn om thuis uit te proberen. Als we gerechtjes uit een ongekende keuken willen uitproberen, kunnen we maar best eenvoudig beginnen.

Voor 4 personen

  • 4 kwartels
  • 4 sjalotjes
  • 8 lente-uitjes
  • Een 20-tal Parijse champignons
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • Peper en zout
  • 16 vellen rijstpapier
  • 2 wortels
  • Muntblaadjes
  • Korianderblaadjes
  • Thaïse basilicum (die heeft een bijzondere anijssmaak, maar met gewone basilicum lukt het natuurlijk ook)
  • 1/2 komkommer
  • Slablaadjes

IMG_3100

  1. Ontbeen de kwartels en maal het vlees in de vleesmolen tot gehakt. Natuurlijk kan je ook kwartelfiletjes kopen, maar die zijn duurder en dan heb je geen karkassen om een heerlijke fond te maken van het afval. Als je geen vleesmolen hebt, kan je het vlees ook zeer fijn snijden met een mes.
  2. Snipper de sjalotjes en het wit van de lente-uitjes.
  3. Snijd de champignons in zeer fijne stukjes.
  4. Stoof de sjalotjes en de gesnipperde lente-ui lichtjes en voeg het gehakt van de kwartels erbij. Voeg ook de champignons toe.
  5. Kruid dit geheel met peper, zout, vissaus, sojasaus en suiker. Laat dit enkele minuten sudderen en zet het apart.IMG_3110
  6. Snijd de wortels in zeer fijne staafjes van ong. 8 cm lang.
  7. Snijd de komkommer eveneens in staafjes.
  8. Snipper de groene stukken van de lente-uitjes.
  9. Pluk de blaadjes van de koriander, basilicum en munt en bewaar apart.
  10. Kuis de sla en verwijder de nerven.
  11. Om de rolletjes te maken neem je een grote kom warm water. Dompel een blaadje rijstpapier in het warme water en leg het op een natte keukendoek.
  12. Leg een blaadje sla in het midden op het rijstpapier met daarop 2 à 3 wortelstaafjes en 2 à 3 komkommerstaafjes .
  13. Leg een blaadje van ieder kruid met daarop een eetlepel van de gebakken kwartelmengeling op de groenten.
  14. Voeg een lepeltje groene snippers van lente-ui toe en plooi de onderkant van het vierkante rijstvel over de vulling.
  15. Plooi de zijkanten naar binnen over de vulling en rol op. Het vochtige rijstpapier is soepel en kleeft vanzelf.

Als dipsausje kozen we voor een vinaigrette van vissaus.

  • 4 el rietsuiker
  • 4 el limoensap
  • 4 el vissaus
  • 2 geperste lookteentjes
  • 1/2  zeer fijn versnipperd chilipepertje
  1. Los de suiker op in het limoensap en roer tot de suiker opgelost is.
  2. Voeg vissaus, look en chilipeper toe.

IMG_3128

We serveren er basmatirijst bij en hopla, onze zin in Oosterse smaken is toch een beetje ingewilligd. Voor een echte culinaire Vietnamese wandeling zullen we eens moeten reserveren bij Little Asia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie