fbpx
Skip to content

Porchetta, een feestje voor 20 personen!

Onlangs hadden we een jarige en dat wordt ten huize Zonder Zeste traditiegetrouw gevierd met de hele familie. Dat betekent: 20 man rond de tafel. Suuuupergezellig is dat, zolang je genoeg tijd hebt om zelf mee aan tafel te schuiven. Dus bedachten we een slimme oplossing: porchetta!

IMG_0253De porchetta werd aangevuld met een groentenkrans van erwtjes en wortels, geroosterde knolserderbalkjes en knolserderpuree, een frisse sla, een tomatenslaatje, een kleurrijk hasselbackaardappeltje en een romig picklessausje. Dat laatste matchte perfect met het varkensvlees. Het is gelukt om alles samen ├Ęn warm te serveren, maar de foto’s zijn er een beetje aan ingeschoten. Het recept van de porchetta willen we graag delen. Succes verzekerd. ­čÖé

IMG_2201

Ingredi├źnten voor 20 personen:

 • Een stuk buikspek van 4 kg. (Laat de zwoerd al verwijderen bij de beenhouwer)
 • 2 bussels platte peterselie
 • Een bosje verse tijm (50 gr)
 • Verse rozemarijn (50 gr)
 • Zeste van 4 sinaasappels
 • Zeste van 2 citroenen
 • Een 12-tal teentjes knoflook
 • 180 gr hazelnoten
 • Olijfolie
 • Grof zout en zwarte peper
 1. IMG_2190Leg het stuk buikspek met de kant waar de zwoerd zat naar boven en maak met een mes diepe inkervingen op ongeveer 1 cm van elkaar. Draai het stuk spek om en kruid het met grof gemalen peper en zout.
 2. Snijd de verse kruiden fijn.
 3. Rooster de hazelnoten en hak ze grof.
 4. Snijd de lookteentjes zeer fijn.
 5. Rasp de citroen- en sinaasappelschil tot zeste.
 6. Meng de kruiden met de hazelnoten, de look en de zeste van citroen en sinaasappel.
 7. Dit kruidenmengsel wordt de vulling voor het buikspek. Leg een hele dikke laag kruiden op het spek en rol het op. Duw stevig aan, rol het op en knoop het vast. Dat lukt best als je in het midden begint. Een extra paar helpende handen is ook altijd gemakkelijk! Daarna knoop je de uiteinden vast en nadien kan je extra keukentouw binden waar het nodig is. Kruid nu ook de buitenkant met peper en zout en plaats in de koelkast. Je kan dit perfect een dag eerder al klaar zetten, zodat het vlees voldoende kan marineren.
 8. Leg de plate setter met de pootjes omhoog in de Big Green Egg en stook op naar 230┬░C.
 9. Plaats de porchetta in een braadslee met olijfolie en bak 20 minuten aan.
 10. Verminder de temperatuur naar 150┬░C.
 11. Braad de porchetta gedurende  ongeveer 3 uur. Bevochtig regelmatig met het braadvocht. Natuurlijk kan je de porchetta ook in de oven braden, maar dan mis je de rooksmaak en ook een stukje magie, want een groot groen ei dat heerlijk staat te roken op je terras dat is toch magisch.
 12. Wanneer de porchetta een kerntemperatuur van 70┬░C bereikt heeft, is hij klaar. Smullen maar!

IMG_2198

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment »

Geef een reactie