fbpx
Skip to content

Quinoa, zeebaars, warme groenten, honingdip en crumble

Voor ons hoofdgerecht hebben we een mini rookoventje in huis gehaald. Natuurlijk konden we ook de grote houten rookkast gebruiken die Jan zelf bouwde, maar in de winter is die voor kleinschalig gebruik niet zo aangenaam. We willen de vis een rooksmaakje meegeven.  Een mini rookoventje kan je binnen onder de dampkap gebruiken en dat is bij druilerig winterweer toch aangenamer. We wilden een mooi en smaakvol visbordje brengen en ik durf te zeggen dat dat prima gelukt is.

IMG_0239

Voor 8 personen

Zeebaars

  • 1 kg zeebaars
  • Olijfolie
  • Verse dragon
  • Rookoventje
  • Rookmeel
  1. Versnijd de zeebaars in porties, controleer of er geen schubben meer aan de huid hangen.
  2. Maak een marinade van olijfolie, dragon, peper en zout en smeer de fisfilets daarmee rijkelijk in.
  3. Doe het rookmeel in het rookoventje en leg de vis op het rooster.
  4. Laat de vis 1 minuut roken op het vuur en laat dan nog 2 minuten roken naast het vuur.
  5. Leg de gerookte filets op een bakplaat en gaar net voor het opdienen in een voorverwarmde oven op 170°C.

Wortel

  • 8 jonge wortels met loof.
  • Kippenfond
  1. Was de wortels, schil ze niet.
  2. Versnijd in 3 stukken, maar zorg dat top met loof recht wordt afgesneden zodat die rechtop kan staan.
  3. Plaats de toppen met loof rechtop in een ringetje en leg de overige stukken wortel naast de ring in dezelfde pot.
  4. Overgiet met kippenfond.
  5. Kook de wortels beetgaar in de fond.


Knolselder

  • 1 knolselder
  1. Snijd de knolselder in balkjes van 1,5 cm x1,5 cm x 4 cm
  2. Kook deze gaar in gezouten melk (als je een beetje water toevoegt zal het minder snel overkoken)
  3. Grill net voor het opdienen in een grillpan zodat er een mooi grillpatroon verschijnt.


Honingdip

  • 1 volledig ei en 1 extra eierdooier
  • 3 dl zonnebloemolie
  • 1 el honingmosterd
  • citroensap
  • sushiazijn
  1. Doe 1 volledig ei en 1 eidooier in een smalle hoge pot en voeg de mosterd toe.
  2. Voeg als laatste de olie toe. Mix tot er een gladde mayonaise ontstaat.
  3. Breng op smaak met de sushiazijn, citroensap, peper en zout.


Mosterdcrumble

  • 30 gr suiker
  • 100 gr boter
  • 150 gr bloem
  • Zeste van citroen
  • Fleur de sel
  • 70 gr mosterd
  1. Meng de suiker, de boter, de bloem en de mosterd in de keukenrobot met de vlinder.
  2. Giet dun uit op een bakmatje en bak op 150°C.
  3. Werk af met zeste van citroen en fleur de sel.
  4. Breek of mix grof tot een crumble.


Quinoa

  • Quinoa
  • Citroengras
  • kippenfond
  • 4 wortels
  • 2 gele paprika’s
  • bieslook
  • look
  1. Gaar de quinoa in kippenfond met een geplet stukje citroengras en een geplet teentje look in ongeveer 15 minuten.
  2. Snijd de wortels en de gele paprika in fijne brunoise.
  3. Kook de wortel en de paprikastukjes beetgaar in gezouten water en giet af.
  4. Verwarm de quinoa net voor het serveren in een tefalpan met olijfolie. Voeg de groenten toe en werk af met sushiazijn, peper, zout en fijn gesneden bieslook.


Kerstomaat

  • 2 à 3 kerstomaatjes per persoon
  1. Overgiet de kerstomaatjes met olijfolie en plaats in 10 min in de oven. Kruid met fleur de sel


Mosterdzaad

  • 30 gr mosterdzaad
  • 1 dl sushiazijn
  • 1 dl water
  • zout
  1. Kook alle ingrediënten op.
  2. Laat 15 min sudderen op laag vuur en laat zo de mosterdzaadjes wellen.

 

Geef een reactie