fbpx
Skip to content

Puur Smaak: tartaar van zalm, crème van spinazie, gemarineerde koolrabi en radijs

Zaterdag hadden we vrienden op bezoek. Het is altijd leuk om gezellig thuis bij te kletsen en onze gasten te verwennen met lekkere gerechtjes die we zelf met veel goesting bereid hebben. Zo’n dag start met boodschappen doen en zelfs die minder fijne taak was deze keer verrassend aangenaam. We kochten onze groenten bij Puur Smaak, een nieuwe overdekte versmarkt in Sint-Amands. Het was er gezellig en ik vond het een beetje jammer dat we geen tijd hadden om aan de uitnodigende toog of table d’amis iets te drinken. Geef toe, een marktbezoek is zoveel leuker als er ook tijd is voor een hapje of een drankje. Het aanbod was beperkt, we vonden er niet alles wat op ons boodschappenlijstje stond maar, daar hebben ze bij Puur Smaak wel een perfecte oplossing voor. Puur Smaak is naast een versmarkt ook een webwinkel. Tot dinsdagavond kan je via de webwinkel een bestelling plaatsen die je op vrijdagavond of zaterdag voor 14.00 uur kan afhalen. De webwinkel heeft wel een ruim aanbod, dus volgende keer gaan we onze bestelling ophalen en dan hebben we gegarandeerd ook tijd voor dat gemiste hapje of drankje aan de toog. 🙂 Bij Quisquater haalden we de vis en nadien maakten we nog een ommetje via kookparadijs De Meester. De buit bestond uit enkele bakplaten voor de professionele oven die we op een veiling op de kop konden tikken én een mini rookoventje.

IMG_2149

Het leuke aan het menu van vandaag is dat je alles prima kan voorbereiden zodat je zelf niet te veel tijd in de keuken hoeft door te brengen als je gasten er eenmaal zijn. Als de table d’amis bij je thuis staat, moet je zorgen dat je er vooral veel zelf kan bijzitten, toch? We delen graag de recepten van de gerechtjes die we serveerden. Laten we vandaag al beginnen met het voorgerecht. Wij waren met 9, maar hieronder vind je de hoeveelheden voor 8 personen.

Tartaar van zalm, crème van spinazie, gemarineerde koolrabi en radijs

Spinaziecrème

  • 200 gr spinazie
  • 1 bosje basilicum
  • 400 gr room
  • 3 blaadjes gelatine (klein formaat)
  1. Kuis de spinazie en verwijder de nerven.
  2. Dompel kort in kokend gezouten water en koel meteen af in ijswater. Pers het vocht eruit met een fijne zeef.
  3. Kook de room en kruid met peper en zout. Zet van het vuur en voeg de geweekte en uitgeperste gelatineblaadjes toe.
  4. Cutter de room met de spinazie en voeg op het einde de basilicum toe.
  5. Giet door een fijne zeef, verdeel over de borden en laat opstijven in de koelkast.

Zachte citroenmayonaise

  • 1 ei
  • 1 tl scherpe mosterd
  • 3 dl zonnebloemolie
  • Citroensap
  1. Breek het ei in een smalle hoge pot, voeg mosterd, peper en zout toe.
  2. Voeg de zonnebloemolie toe.
  3. Mix tot er een binding ontstaat en voeg het citroensap toe.

Zalmtartaar

  • 500 gr verse zalm
  • 200 gr gerookte zalm
  • 2 sjalotjes
  • Bosje bieslook
  • Zeste van citroen
  1. Pocheer de verse zalm kort en snijd in kleine stukjes.
  2. Versnipper de sjalotjes zeer fijn.
  3. Snijd de bieslook zeer fijn.
  4. Snijd de gerookte zalm zeer fijn.
  5. Meng de 2 soorten zalm met de sjalot en de bieslook en bind met een beetje zachte citroenmayonaise.
  6. Breng op smaak met citroenzeste, peper en zout.

Koolrabi en radijs

  • 1 koolrabi
  • 6 radijsjes
  • Chardonnayazijn
  1. Haal met een pomme parisiennelepeltje bolletjes uit de koolrabi.
  2. Snijd de radijsjes in fijne plakjes.
  3. Breng beiden op smaak met peper, zout en chardonnayazijn.

Krokantje

  • Voorgebakken ovenbroodje
  • Olijfolie
  1. Stop het voorgebakken ovenbroodje in de diepvriezer zodat het gemakkelijker te snijden is.
  2. Snijd in dunne plakjes (dit gaat gemakkelijkst met een vleessnijmachine) en leg op een bakmatje op een bakplaat.
  3. Smeer aan 1 kant in met olijfolie, peper en zout.
  4. Rooster op 180 graden tot ze een mooie kleur krijgen.

Afwerking

  • Vul een ringetje met de tartaar van zalm.
  • Met een spatel kan je dit zalmtorentje op de opgesteven spinazieroom plaatsen en het ringetje verwijderen.
  • Het krokantje, de koolrabi en radijsschijfjes kunnen als garnituur toegevoegd worden en een toefje zachte citroenmayo maakt het helemaal af.

IMG_0233

`

Geef een reactie