fbpx
Skip to content

Gazpacho met mosselen, venusschelpjes, olijfcrumble, mozzarella en basilicumolie

IMG_0012.JPG

Een Belgische septemberdag betekent 4 seizoenen in 1 dag. Als je dit gerechtje deelt met je buren proef je toch de zomer, het Zuiden en vooral de zee. Wij delen graag het receptje van ons tweede bordje op het buurtfeest.

Venusschelpen

  • 500 gram venusschelpen
  1. Start met het koken van de venusschelpen in een lage pan met deksel, een beetje olie en een teentje look. Het vocht heb je nodig om de gazpacho af te werken.


Gazpacho

  • 1 komkommer
  • 1 paprika
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • fond van venusschelpen
  • agar (of een ander bindmiddel zoals gelespessa of xantana)
  • witte wijnazijn
  • cajunkruiden (onderaan dit artikel kan je vinden hoe je zelf een cajunkruidenmengeling maakt)
  1. Snijd enkele slierten van de komkommer (zonder zaadlijsten) op de mandoline en steek kleine ringetjes uit deze linten.
  2. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en het groen van de tomaten.
  3. Mix de resten van de komkommer met de tomaten, de paprika, de ui en de knoflook in de blender.
  4. Kook deze gemixte groenten kort en zeef door een fijne zeef.
  5. Blender deze fijne groentenmassa nog eens opnieuw.
  6. Voeg een mespuntje agar toe en werk af met witte wijnazijn, peper en zout.

 

Olijvencrumble

  • 150 gram zwarte olijven
  • 100 gram panko
  1. Hak de zwarte olijven fijn en droog ze in een oven op 140°C.
  2. Bak de panko in een tefalpan zonder vetstof en voeg dan de olijven toe.

 

Basilicumolie

  • 1 dl olijfolie
  • Witte wijnazijn
  • 1 klein bosje basilicum
  1. Mix de olie met de basilicumblaadjes en kruid af met peper, zout en een scheutje witte wijnazijn.

 

Mosselen

  • 1 kg mosselen
  1. Was de mosselen en kook ze met een teentje look in een gesloten pot tot ze volledig open zijn.

 

Afwerking

  1. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en kruid af met olijfolie, witte wijnazijn, peper en zout.
  2. Snijd enkele kerstomaten in 2, meng met de rondjes komkommer en overgiet met een vinaigrette van olijfolie, witte wijnazijn, peper en zout.

 

Dresseren

  1. Plaats op elk bord enkele stukjes mozzarella, kerstomaatjes en komkommerrondjes, enkele mosseltjes en een paar schelpjes, giet er de gazpacho tussen, enkele druppels basilicumolie en werk af met een beetje olijvencrumble.

 

Mocht je cajunkruiden niet kant en klaar vinden, dan kan je die perfect zelf samenstellen

  • 2 theelepels zout
  • 2 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm

Smakelijk!!!

Geef een reactie