fbpx
Skip to content

Warmgerookte zalm met baharatcrème en gemarineerde groenten

Gerookte zalmIeder jaar organiseren enkele buren in onze straat een buurtfeest. Iedereen brengt een lekkernij mee. Dit jaar was er zelfs een echte partytent waardoor zelfs regen of kou de pret niet kon bederven. Voortaan kunnen we ook in de winter buurtfeest houden.

We drinken samen een glas en proeven van de heerlijkheden die iedereen mee brengt. Er was paardenworst die bereid was in de tajine, verrassende pompoensoep met kokos en banaan, een cannelonischotel, calamares met tartaar, chips van parmezaan en zaadjes, tomaat-mozzarella-basilicum op een spiesje, verse pizza op de bbq, tiramisu, …

Zonde Zeste geniet bij dit feestje zowel van de voorbereiding als van het feestje zelf. Wij brachten 2 bordjes die duidelijk in de smaak vielen. Mensen blij maken met een lekker hapje, dat is ook genieten natuurlijk. Daar doen we het eigenlijk voor 🙂

Warm gerookte zalm (voor 20 personen)

  • 1,2 kg zalmfilet
  • 500 gr grof zeezout
  • 500 gr kristalsuiker
  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 2 eetlepels zwarte peperbolletjes
  1. Kneus de peperbollen en de korianderzaadjes en meng ze met de suiker en het zout.
  2. Bestrooi de zalm met deze droge marinade en laat 6 uren marineren in de koelkast.
  3. Spoel de zalm af onder koud water.
  4. Rook de zalm indirect op ongeveer 70 graden gedurende 20 minuten op de Big Green Egg of een andere barbecue. Gooie een handvol rooksnippers van kersenhout of appelhout op het vuur.

Baharatcrème

  • 45 gr eiwit
  • 30 gr sushiazijn
  • Sap van 1 limoen
  • 0,5 l zonnebloemolie
  • 40 gr yoghurt
  • 2 eetlepels baharatkruiden.  (Ik bestel deze kruiden online bij Librije’s Winkel. Librije’s atelier is trouwens de inspiratiebron voor dit overheerlijke receptje dus ik heb het volste vertrouwen in dat magische kruidenpotje van Jonnie Boer.)
  1. Maak de baharatolie door 2 eetlepels baharatkruiden te mengen met 0,5 liter zonnebloemolie. Deze olie maak je best een dag op voorhand.
  2. Mix het eiwit, de sushiazijn, de limoen en de yoghurt.
  3. Giet de olie er straalsgewijs bij terwijl je mixt, tot de crème de dikte van mayonaise heeft.
  4. Bewaar deze baharatcrème in een spuitzak  in de koelkast.

Zoetzure marinade voor de groenten

  • 200 gr water
  • 200 gr suiker
  • 200 gr azijn
  • 1 eetlepel zwarte peperbollen
  • 1 rode peper
  • 2 laurierblaadjes
  1. Kook alle ingrediënten kort op zodat de suiker smelt en laat nadien afkoelen.

Zoetzure gemarineerde groenten

  • 1 komkommer
  • 1/2 butternutpompoen
  • 40 kerstomaatjes
  1. Snijd bolletjes uit de komkommer met een parisiennelepeltje en leg deze in de zoetzure marinade.
  2. Snijd met behulp van een mandoline lange linten van de butternutpompoen en marineer apart.
  3. Emondeer de kerstomaatjes (kruisje snijden, 10 seconden onderdompelen in kokend water, koelen in ijswater en ontvellen) en leg ze eveneens in de zoetzure marinade.

Dresseren

  1. Verdeel de zalm en leg de stukjes nonchalant op het bord.
  2. Rol de pompoenlinten op en plaats ze op het bord.
  3. Schik ook de tomaatjes en de komkommerbolletjes op het bord.
  4. Werk af met rucolablaadjes en spuit enkele stippen baharatcrème.

Smakelijk!!!

2 Comments »

Geef een reactie