fbpx
Skip to content

Vitello tonnato op de Big Green Egg

IMG_0168 (2)‘t Is zomer, ‘t is heet, tijd om een zuiders gerechtje op ons bord te brengen. Vandaag gaan we voor een Italiaanse klassieker: vitello tonnato. De combinatie van kalfsvlees met tonijnsaus is verrassend lekker. Meestal wordt dit gerecht geserveerd als voorgerecht maar met wat pasta en een frisse salade erbij is dit ook een heerlijk hoofdgerecht.
In de meeste recepten wordt het kalfsvlees gegaard in een bouillon. Wij vinden het jammer om vlees te koken, ook al doe je dat in een heerlijke verse bouillon. Gekookt vlees verliest zijn sappigheid en net die sappigheid kan je wel bekomen door het vlees traag te garen. Daarom bereiden wij het vlees op de Big Green Egg. We smeren het ook op voorhand in met een rub. Dat is een mengeling van droge kruiden die je kant en klaar kan kopen, maar het is natuurlijk veel plezanter om die zelf samen te stellen. Het resutaat is een sappig én pittig stukje vlees met een krokant korstje.

Voor 6 personen:

  • Een stuk kalfsvlees van 1 tot 1,2 kilo (bij voorkeur kalfsmuis)

 

Voor de rub:

  • 2 el paprikapoeder
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 2 el shichimi togarashi (wij bestellen speciale kruidenmengelingen online bij Librije’s winkel met producten van Jonnie Boer, dat is kwaliteit in een mooie verpakking)

 

Voor de tonijnsaus:

  • 5 dl zelfgemaakte mayonaise (1 ei, mosterd, arachideolie, azijn)
  • 400 gr tonijn uit blik
  • 2 el kappertjes
  • 10 zoute ansjovisfiletjes
  • 2 citroenen
  • Grove peper en fleur de sel
  1. Week wat hickory houtjes zeker een halfuur in water.
  2. Leg de plate setter met de pootjes omhoog in de Big Green Egg en leg er de inox grill op.
  3. Breng de Big Green Egg naar een temperatuur van 100°C.
  4. Smeer de kalfsmuis in met de kruidenrub en plaats in de Big Green Egg.
  5. Strooi de geweekte houtjes over de hete kolen en leg het kalfsvlees op de grill.
  6. Laat het kalfsvlees een klein uurtje garen en meet de temperatuur met een kernthermometer. Als het vlees vanbinnen 52°C bereikt, is het gaar. Laat het afkoelen in de koelkast.

Ondertussen kan je de tonijnsaus maken.

  1. Doe een eidooier, een koffielepel mosterd en 1 eetlepel azijn in een hoge maar smalle beker en vul aan met 5 dl arachideolie. Plaats de mixer erin en mix tot de juiste binding ontstaat en tot je dus mayonaise krijgt.
  2. Laat de tonijn uitlekken.
  3. Mix de tonijn met de kappertjes, het sap van 1citroen en de ansjovisfilets in de blender. Voeg nadien de mayonaise toe en mix opnieuw.
  4. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd het vlees in dunne plakjes, liefst op een snijmachine. Wij geven er graag nog een frisse rucola-tomatensla bij en een verse zelfgemaakte pasta.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie