fbpx
Skip to content

Bouillabaisse

IMG_4802Het is Pinkstermaandag, we hebben dus een vrije dag. De zon straalt en in ons dorp is het op maandag marktdag en dan gaan we samen op jacht.  We vertrekken met het plan om ingrediënten voor een bouillabaisse mee te brengen. Op de markt zijn altijd koopjes te doen, vooral tegen sluitingstijd. Zo kunnen we 6 kilo kerstomaatjes kopen voor 6€. We verzinnen wel iets om die te verwerken of langer te bewaren. Voor bouillabaisse bestaan er ontzettend veel recepten, maar eigenlijk komt het er steeds op neer om een vissoep te maken waarin je aan het eind verse vis en zeevruchten pocheert. De geur van visbouillon, safraan, tijm, dille en look verspreidt zich in onze keuken. Zalig!

Voor 8 personen:

  • 1,5 kg visfilet en zeevruchten naar keuze
  • 2 venkels
  • 3 stukken prei
  • 1 groene selder
  • 1,5 kg kerstomaten (natuurijk kan het ook met andere tomaten)
  • 12 tenen knoflook (twaalf!)
  • olijfolie
  • 1/2 l pastis (het kan met minder indien je de anijssmaak minder expliciet wenst)
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 3 mespuntjes saffraan
  • 4 l visbouillon (wij gebruiken visfond, kreeftenfond of garnaalfond,…die we altijd wel in de diepvriezer hebben. Hier belandt geen garnaalkopje ongebruikt in de vuilbak. Als je geen verse fond hebt, kan het uiteraard ook met visfond of visbouillonblokjes uit de supermarkt)
  1. Snijd alle groenten in brunoise of laat je hierbij helpen door de keukenrobot.
  2. Neem een zeer ruime pot en stoof alle groenten, behalve de tomaten, aan in olijfolie
  3. Voeg saffraan, pastis en tomatenpuree toe.
  4. Voeg nadien ook de visbouillon, tijm en laurier toe en laat samen minstens 1 uur trekken op een zacht vuurtje.
  5. Snijd de kerstomaten in 4 en zet apart.
  6. Snijd de visfilets in stukken en pocheer op het allerlaatste moment. Voeg op dat moment ook de kwartjes kerstomaat toe.
  7. Serveer in een diep bord met een stukje stokbrood en rouille en werk af met dille en basilicum.IMG_4802

 

 

 

 

Geef een reactie