fbpx
Skip to content

Gerookte zalm met frambozenvinaigrette

Verse zalm biedt heel veel mogelijkheden. Koud roken is vandaag niet aan de orde, daarvoor is het bij 30° te warm. 30° is wel een heerlijke temperatuur om buiten te koken natuurlijk. Onze Big Green Egg verlangt naar een visje, een plankje en vuur. En wij ook, dat treft. Als je goed voorbereid bent heb je het visje op tijd in huis gehaald, zodat je het rustig kan marineren. Afgewerkt met een frambozenvinaigrette krijgt het iets fancy.

IMG_4726

Voor de zalm

  • Cederhouten plankjes
  • Zalm: 200 gr per persoon als hoofdgerecht, 50 gr wanneer je het serveert als hapje
  • 100 ml olijfolie
  • Ras-el-hanout
  • Zeste van 1 citroen
  1. Week de houten plankjes zeker een half uur in water. Langer mag uiteraard ook.
  2. Meng de olijfolie met de ras-el-hanout en citroenzeste. Laat een half uurtje trekken.
  3. Smeer de zalm in met de olijfolie en laat zeker een uurtje marineren in de koelkast.
  4. Leg de houten plankjes op een hete barbecue. Na  8 tot 10 minuten beginnen de plankjes te roken.
  5. Leg de gemarineerde zalm op de plankjes en sluit de barbecue. Rook de zalm een zestal minuten.

 

Voor de frambozenvinaigrette

  • 1 sjalot
  • Een halve appel
  • 50 ml frambozenazijn
  • 100 gr vloeibare honing
  • 300 ml zonnebloemolie
  1. Snijd het sjalotje en de halve appel in grove stukken.
  2. Doe in een blender samen met de frambozenazijn, de honing, peper en zout en draai fijn.
  3. Laat de blender draaien en giet er de zonnebloemolie straalsgewijs bij tot wanneer de gewenste dikte is ontstaan.
  4. Duw de vinaigrette door een fijne zeef en serveer in een kannetje.
  5. Giet een scheutje frambozenvinaigrette over elk stuk vis.

Dit gerecht kan je ook perfect serveren als hapje of als voorgerecht.

37029304_ml

Geef een reactie