fbpx
Skip to content

Citroengras-ijs

22819378 - bunch of lemongrass isolated on white backgroundWat doet een mens met restjes citroengras? Je zou het kunnen drogen om langer te bewaren, maar citroengras verliest daarbij veel smaak. Daarom verwerken wij citroengrasrestjes in roomijs. De smaak van het citroengras is niet overheersend maar maakt het ijs wel bijzonder fris. De mogelijkheden om room-ijs een extra smaakje te geven zijn eindeloos. Ik denk aan ALLE fruitsmaken, munt, caramel, pistache, chocolade, cointreau, pastis, …

IMG_4297Bij munt-ijs kan je verse munt aanvullen met een beetje muntsiroop. Bij pistache-ijs kan je pistachenootjes aanvullen met pistachepasta. Ijs met steranijs kan je bijsmaken met pastis. Speculoospasta is ideaal voor speculoosijs. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang de toegevoegde smaak zich leent om te combineren met iets zoet, zit je goed.

Als je de suiker vervangt door glucose kan je ook ijs maken dat minder zoet smaakt en dan hoeft het ijs ook niet als dessert geserveerd te worden. Wasabi-ijs  of parmezan-ijs zijn daar voorbeelden van.

Vandaag gaan we voor fris zomers zoet citroengrasijs:

 • 5 dl melk
 • 5 dl room
 • 1 vanillestokje
 • 4 grote stengels citroengras (of 8 kleine)
 • 8 eierdooiers
 • 225 gr suiker
 1. Voeg de melk en de room samen en warm op.
 2. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg bij de room. Gooi het uitgeschraapte stokje ook in de room-melk.
 3. Snijd het citroengras open en plet het om de smaken vrij te maken. Voeg het citroengras bij de room en de melk, breng naar het kookpunt en laat dan naast het vuur onder een deksel een kwartiertje trekken.
 4. Klop ondertussen de eierdooiers in de keukenmachine  met de suiker tot je een ruban bekomt.
 5. Roer de warme melk-room onder de ruban, giet terug in de kookpot en verwarm al roerend tot net onder het kookpunt. Het is heel belangrijk dat dit eimengsel niet kookt, anders krijg je een omelet 🙂 en moet je helemaal herbeginnen.
 6. Giet het mengsel door een fijne zeef.
 7. Laat al roerend afkoelen op ijswater en draai tot ijs in de ijsmachine.

47178691_m.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment »

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: