fbpx
Skip to content

Zalmbavarois, appel, avocado en tomaat

Ons tweede hapje op het feestje van oma is alweer in een glaasje geëindigd. Dat is ook zo praktisch bij de mise-en-place. De onderste laag kan gerust de avond tevoren reeds in de glaasjes zitten.  Avocado en appel kan je maar beter niet te lang op voorhand snijden . Het citroensap zorgt er wel voor dat de appel-avocado-salade niet onmiddellijk uitslaat. Die mengeling voeg je pas toe net voor het opdienen.

IMG_1446

Voor 16 glaasjes

Ingrediënten voor de zalmbavarois

  • 200 gr gerookte zalm
  • 200 gr verse zalm
  • 1/2 l fisfumet
  • 6 kleine blaadjes gelatine (dat komt overeen met 10 gram)

Ingrediënten voor het avocadolaagje

  • 4 avocado’s
  • 2 granny smith appels
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Theelepeltje wasabi

Ingrediënten voor de tomatensalade

  • 6 tomaten
  • Basilicum
  • Notenolie
  • Witte wijnazijn

Voor het bodemlaagje: bavarois van zalm:

  1. Cutter de verse en gerookte zalm zeer fijn in de keukenmachine
  2. Warm de visfumet op en doe de gecutterde zalm er bij
  3. Voeg de geweekte gelatineblaadjes toe
  4. Breng op smaak met peper en zout, cayennepeper kan zeker ook als het pittig mag zijn
  5. Giet op de bodem van de glaasjes en laat afkoelen in de koelkast

Voor de tussenlaag van avocado:

  1. Snijd de avocado’s en de appels in zeer fijne brunoise
  2. Kruid met peper en zout en een theelepeltje wasabi en werk af met olijfolie en citroensap
  3. Voeg toe aan de glaasjes zodra de zalm voldoende opgesteven is

Voor de tomatensalade:

  1. Emondeer de tomaten (kruisje snijden, laten schrikken in kokend water, afkoelen op ijswater en pellen)
  2. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in zeer fijne brunoise
  3. Kruid met peper, zout en verse basilicum
  4. Overgiet met een vinaigrette van 2/3 notenolie en 1/3 witte wijnazijn en een beetje citroensap
  5. Geef ieder glaasje een toplaag van tomatensalade

IMG_1448

IMG_3975

1 Comment »

  1. Was super lekker! Jill en ik kwamen met plezier mee helpen afwassen en bedienen, in ruil voor proevertjes, natuurlijk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: