Zalmbavarois, appel, avocado en tomaat
Ons tweede hapje op het feestje van oma is alweer in een glaasje geëindigd. Dat is ook zo praktisch bij de mise-en-place. De onderste laag kan gerust de avond tevoren reeds in de glaasjes zitten. Avocado en appel kan je maar beter niet te lang op voorhand snijden . Het citroensap zorgt er wel voor dat de appel-avocado-salade niet onmiddellijk uitslaat. Die mengeling voeg je pas toe net voor het opdienen.
Voor 16 glaasjes
Ingrediënten voor de zalmbavarois
- 200 gr gerookte zalm
- 200 gr verse zalm
- 1/2 l fisfumet
- 6 kleine blaadjes gelatine (dat komt overeen met 10 gram)
Ingrediënten voor het avocadolaagje
- 4 avocado’s
- 2 granny smith appels
- Olijfolie
- Citroensap
- Theelepeltje wasabi
Ingrediënten voor de tomatensalade
- 6 tomaten
- Basilicum
- Notenolie
- Witte wijnazijn
Voor het bodemlaagje: bavarois van zalm:
- Cutter de verse en gerookte zalm zeer fijn in de keukenmachine
- Warm de visfumet op en doe de gecutterde zalm er bij
- Voeg de geweekte gelatineblaadjes toe
- Breng op smaak met peper en zout, cayennepeper kan zeker ook als het pittig mag zijn
- Giet op de bodem van de glaasjes en laat afkoelen in de koelkast
Voor de tussenlaag van avocado:
- Snijd de avocado’s en de appels in zeer fijne brunoise
- Kruid met peper en zout en een theelepeltje wasabi en werk af met olijfolie en citroensap
- Voeg toe aan de glaasjes zodra de zalm voldoende opgesteven is
Voor de tomatensalade:
- Emondeer de tomaten (kruisje snijden, laten schrikken in kokend water, afkoelen op ijswater en pellen)
- Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in zeer fijne brunoise
- Kruid met peper, zout en verse basilicum
- Overgiet met een vinaigrette van 2/3 notenolie en 1/3 witte wijnazijn en een beetje citroensap
- Geef ieder glaasje een toplaag van tomatensalade
Was super lekker! Jill en ik kwamen met plezier mee helpen afwassen en bedienen, in ruil voor proevertjes, natuurlijk!