Tomatenparfait, forel, scampi en tuinkruiden
Als mijn moeder jarig is, nodigt ze graag haar hartsvriendinnen uit bij haar thuis en wij verwennen deze lieve madammen dan met een namiddagje tapas. Glaasjes, lepeltjes, een soepje, een dessertje,… alles in het klein maar oh zo lekker. Hieronder het recept van het eerste hapje: glaasje met parfait van zongedroogde tomaat, forel en scampi
Voor 16 glaasjes:
- 200 gr halfgedroogde tomaten
- 2 dl rundsfond, bij voorkeur zelfbereid
- 1 dl olijfolie
- 3 uitjes
- 2 teentjes knoflook
- 4 blaadjes gelatine (blaadjes worden in verschillende formaten aangeboden maar komt hier overeen met 7 gram)
- 2 dl room
- Cayennepeper
- 2 gerookte forellen
- 2 dl witte wijn
- Platte peterselie
- Koriander
- Sap van 1 citroen
- 16 scampi’s
- Week de gelatineblaadjes in koud water
- Snijd 2 uitjes zeer fijn en snipper ook de lookteentjes
- Stoof de uitjes samen met de look en de halfgedroogde tomaten in olijfolie
- Voeg de rundsfond toe en kruid stevig met cayennepeper en zout
- Wrijf dit mengsel door een fijne zeef en verwarm het vocht opnieuw
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze bij deze warme saus
- Klop de room half op en meng deze met de afgekoelde tomatenbereiding
Verdeel over de glaasjes en bewaar in de koelkast terwijl de toplaag voorbereid wordt
- Snijd nog een uitje zeer fijn
- Snijd de forelfilet in fijne stukjes
- Kook de ui in witte wijn tot hij glazig is
- Meng de ui met de versnipperde forel en voeg er de fijngehakte koriander, peterselie en sap van 1 citroen aan toe.
- Breng verder op smaak met peper en zout.
- Leg de forelmengeling in de glaasjes op de tomatengel
- Voor de afwerking kan je nog een scampi toevoegen
- Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal
- Bak ze in olijfolie en kruid met peper, zout en een beetje lookpoeder
- Leg een warme scampi op ieder glaasje net voor het opdienen
Binnenkort volgen de recepten van de overige hapjes die we serveerden.