fbpx
Skip to content

Bruine fond van kwartel en spek

Vanavond eten we kwarteltjes. De borstfilets verwerken we in een roulade met Breydelspek, savooi, eendenlever, butternut en farce van kippenfilet. Van de kwartelboutjes maken we een stoofpotje en die 2 bereidingen komen samen op het bord, met een aardappel-truffelmousseline, brocoli met hazelnootjes en een truffel-madeira-sausje. Die heerlijke saus kan je enkel bekomen door zelf bruine fond te maken. Wens je het recept van het volledige bord, mail dan naar info@zonderzeste.be.

img_3408Van de karkassen van de kwarteltjes maken we een grote pot bruine fond. Je kan die in kleinere porties bewaren in de diepvriezer. Zo hebben we de komende weken alvast een basis voor verschillende heerlijke sausjes. Het is zo jammer om geld te geven aan dure potjes fond uit de supermarkt die qua smaak absoluut niet kunnen tippen aan een zelfbereide fond. Bovendien is fond maken super simpel, je verwerkt keukenafval en je kan alleen maar blij worden van de heerlijke geur die zich door de keuken verspreidt.

Hieronder het recept voor bruine fond op basis van kwartels.

 • 8 karkassen van kwartels
 • Spekafval
 • Olijfolie
 • 1 dikke wortel
 • 2 grote uien
 • 3 stengels van selder
 • 3 eetlepels tomatenpuree
 • 2 dl rode wijn
 • Tijm
 • Laurier
 • Look
 • Peterselie
 • Peperbolletjes
 1. Hak 8 kwartelkarkassen in grove stukken.
 2. Bak de karkassen in een tefalpan samen met het spekafval in olijfolie tot ze donkerbruin zijn. Giet het vet weg en leg de gebakken karkassen in een ruime pot.
 3. Bak de gesneden groenten eveneens in olijfolie tot ze bruin zijn. Voeg de tomatenpuree op het einde toe en blus met 2 dl rode wijn.
 4. Voeg de groenten bij de karkassen en voeg 5 liter water toe.
 5. Voeg de kruiden toe en laat dit zo lang mogelijk koken. Dat mag echt wel 4 uren op een klein vuurtje staan. Schep regelmatig het vet eraf en voeg af en toe een beetje water toe zodat je ook met 4 à 5 liter fond eindigt.

1 Comment »

Geef een reactie