fbpx
Skip to content

Verse pasta, zalmfilet op cederhout, venkel en dragon, kreeftensaus en gepofte kerstomaatjes

img_2258-1Ik hou van pastagerechtjes. Misschien ook wel een beetje omdat je snel iets smakelijks op tafel kan brengen zonder de hele huisraad vuil te moeten maken. Terwijl de pasta kookt, verzin je een sausje (of je pikt er eentje uit een kookboek of van een leuke kookblog :-).

Verse pasta is veel lekkerder maar dan kan je dat snelle koken natuurlijk vergeten. Je moet het deeg kneden, uitrollen en door een pastamolentje draaien. Allemaal niet zo simpel en bovendien stop je dat metalen toestel best niet in de afwasmachine, waardoor het veel tijd kost om verse pasta te maken.

Ik heb een oplossing gevonden. We hebben een pastamachine van Philips aangeschaft en dat werkt ongeloofijk goed. Je stopt een portie pastabloem met een ei en een beetje water in de machine en die kneedt de ingrediënten zolang het nodig is. Je kiest een vormpje (fettuccine, spaghetti, lasagnebladen,…) en op minder dan 15 minuten komt de verse pasta eruit. Nog 4 minuutjes koken en klaar is je verse pasta. Om het allemaal nog een beetje aantrekkelijker te maken, kan je de pasta kleuren met inkvisinkt, spinaziesap, wortelsap, bietensap…

 

 

Ik vergelijk het een beetje met brood bakken. Natuurlijk kan je genieten van dat artisanaal broodje waar je een uur aan gekneed hebt, maar als je de nodige ingrediënten in de broodmachine stopt, dan doet die machine het werk en het huis vult zich even goed met het aroma van vers gebakken brood.

Met oudjaar brachten we al spinaziepasta op tafel en vandaag proberen we de zwarte pasta met inktvisinkt. Die kan je kopen in de betere supermarkt maar ik kocht de inkt bij Quisquater in Dendermonde. Ik hou van de geur van een viswinkel met kraakverse producten.

img_2255Hoewel inktvisinkt weinig smaak heeft, combineer ik deze pasta toch liefst met iets uit de zee. En het is weekend, het hoeft vandaag geen snel pastagerechtje te worden. Ik heb nog 2 kreeftenkarkassen van oudjaar in de diepvriezer zitten, daar maak ik een kreeftenfond van. Dit wordt de basis van een kreeftensausje.

Nu nog een lekker visje erbij en we hebben een hemelse maaltijd. Buiten straalt een winterzonnetje en onze Big Green Egg lonkt. Tijd dus om het vuur aan te maken, de cederhouten plankjes te weken, een marinade te maken om de vis op smaak te brengen en te genieten van kokerellen op zondag.

Voor het kreeftensausje:

 • 2 sjalotten
 • boter
 • 2 dl witte wijn
 • 4 dl kippenbouillon
 • 1 dl tomatenpulp
 • 7dl room
 • 2 kreeftenkarkassen
 • Azijn
 • Verse dragon
 1. Snijd de sjalotten zeer fijn en stoof aan in boter. Bevochtig met de witte wijn, kippenbouillon, tomatenpulp en room.
 2. Voeg 2 kreeftenkarkassen toe en laat inkoken tot je een gepaste binding bekomt.
 3. Passeer door een zeef en en kook terug op.
 4. Smaak af met peper, zout en een beetje azijn en dik indien nodig in met een beetje ijskoude boter. Laat niet meer koken.
 5. Voeg de versneden dragon toe.

 

Voor de gerookte zalm:

 • Verse zalmfilet
 • 1 sinaasappel
 • Tijm
 • Zout
 • Venkel
 1. Week een cederhouten plankje zeker 2 uur in water. De plankjes kan je kopen bij elke Big Green Egg-verdeler maar ook in de meeste winkels waar ze BBQ-materiaal verkopen kan je deze plankjes vinden.
 2. Maak een marinade van 1 l water, de schil van 1 sinaasappel, tijm en 50 gr zout. Breng dit samen aan de kook en laat afkoelen.
 3. Leg de zalm gedurende een tweetal uur in de marinade.
 4. Snijd de venkel fijn en pluk de dragonblaadjes van de takjes.
 5. Dep de zalm droog en leg op het vochtige plankje. Bedek met een laag versnipperde venkel en dragon.
 6. Gaar indirect in de Big Green Egg gedurende 20 min op 150 gr. Je kan dit natuurlijk ook in andere barbecues klaarmaken, zolang de barbecue maar een deksel heeft en het plankje niet direct met het vuur in aanraking komt.
 7. Besprenkel enkele kerstomaatjes met olijfolie en kruid met peper en zout. Doe alles in een klein ovenschaaltje en plaats mee in de Big Green Egg.

img_3493

 

 

 

 

1 Comment »

Geef een reactie