fbpx
Skip to content

Glaasje met scampi, tomaat en wasabi-ijs

glaasje-wasabiijs

Omdat ik met Kerst een echte wasabi-wortel uit Japan cadeau kreeg, ben ik een zoektocht gestart naar verrassende wasabi gerechtjes. Toeval wou dat er bij mijn grootste inspiratiebron, de kooklessen bij  Spermalie, een voorgerechtje met wasabi-ijs op het programma stond. Wasabi-ijs hoeft geen dessert te zijn. Door de suiker in het ijs te vervangen door glucose bekom je ijs dat niet zoet is en kan je het even goed gebruiken in een pittig voorgerechtje. De wasabi geeft je gerecht een Oosterse toets. Vandaag maakten we een glaasje gemarineerde tomaatjes met scampi, afgewerkt met een gezouten toastje, een bolletje wasabi-ijs en geroosterde sesamzaadjes. Oh ja, ik moet wel eerlijk zijn: de wasabi-wortel van Kerst is op, ik gebruikte wasabi uit een tube voor dit receptje.

Wasabi-ijs (voor 1 liter ijs)

  • 5 dl melk
  • 250 gr room
  • 150 gr glucose
  • 25 gr wasabi
  • 5 eierdooiers
  • 20 gr suiker
  • Peper
  • Zout
  • Sushiazijn
  1. Warm de melk op met de room samen met de glucose en 25 gr wasabipasta.
  2. Klop een ruban van eierdooiers en suiker en giet de warme wasabi-room al kloppende hierop.
  3. Giet terug in de kookpot en breng al roerende tot juist onder het kookpunt.
  4. Passeer direct door een fijne zeef en roer koud op ijswater, smaak af met pezo en 2 eetlepels sushiazijn.
  5. Laat nadien draaien in de ijsmachine tot de juiste dikte.

 

Voor 4 glaasjes

  • 4 kleine tomaten
  • 12 scampi’s
  • Peper
  • Zout
  • Curry
  • Afbakbroodje
  • Verse koriander
  • Sesamolie
  • Olijfolie
  • Rijstazijn
  • Sesamzaadjes zwart-wit
  1. Stop een afbakbroodje in de diepvriezer zodat het later gemakkelijker te snijden is.
  2. Emondeer de tomaatjes (kruisje snijden, 15 sec. in heet water en laten schrikken in ijswater).
  3. Snijd de tomaatjes in een zeer fijne brunoise. Marineer ze in olijfolie, sesamolie en rijstazijn en kruid met verse koriander, peper en zout. Laat na een half uurtje uitlekken.
  4. Ontdarm de scampi’s en bak ze kort. Kruid ze met peper, zout en curry .
  5. Snijd het bevroren broodje flinterdun op de snijmachine. Bestrijk met olijfolie en kruid met peper en grof zout. Toast op een bakpapiertje in de oven op 170 graden tot ze mooi bruin kleuren.
  6. Rooster 2 eetlepels sesamzaad in een tefalpannetje, zonder vetstof. Laat afkoelen.
  7. Vul de glaasjes met de uitgelekte tomaatjes. Dresseer daarop 3 scampi’s. Leg daarop het afgekoelde toastbroodje (dat zorgt ervoor dat het ijs niet onmiddellijk smelt op de warme scampi’s). Leg op het toastje een quenelle wasabi-ijs en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes.

En als je ook nog een foto wil, moet je bijzonder snel zijn 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment »

Geef een reactie