fbpx
Skip to content

Wasabiboter met echte wasabi

 

img_2915

Wij vierden Kerst naar trouwe gewoonte met veel cadeautjes voor iedereen en ja, ik had een keukending verwacht. Niet zo gek voor een foodie die onlangs een foodblog startte. Wat ik in mijn pakje vond, overtrof mijn verwachting en dan zijn cadeautjes maar echt geslaagd, toch?

Mijn schenker kwam net terug uit Japan en bezorgde mij een echte wasabiwortel en een rasp van haaienhuid. Daar word ik vrolijk van.

De wasabi die wij kennen uit de sushibars wordt helemaal niet gemaakt van de echte wasabiplant. Meestal gebruikt men radijs of mierikswortel als alternatief en voegt men allerlei smaakstoffen toe om tot de pasta te komen die wij kennen.

23663974 - grating fresh wasabi by shark skin grater, japanese condimentToen ik hoorde dat je de wasabiplant in België niet kan verkrijgen, kwam heel even de gedachte in me op om zelf wasabi te kweken in de tuin. Dat idee zette ik snel terug aan de kant toen ik vernam hoe moeilijk dat wel is. Wasabi wordt gekweekt in zuiver bronwater in sterk stromende rivieren en de kweek is bovendien zeer arbeidsintensief. Ik heb helemaal geen groene vingers, dus dat kunnen we vergeten. :-) Ik heb wel ontdekt dat je wasabi online kan bestellen maar het is op zich al een duur product en de transportkosten maken het bij gevolg peperduur.

Ik zal dit worteltje koesteren en met liefde bereiden. Ik leerde ondertussen dat het gebruik van wasabi zich zeker niet beperkt tot toemaatje bij sushi of visgerechten in het algemeen, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Laten we beginnen met een wasabiboter. Die past perfect bij een broodje. Brood is altijd leuk als extraatje op tafel, vind ik. Diezelfde boter lijkt mij ook perfect om een lekker biefstukje in te bakken. Pittige steak met Aziatische toets…

Het experimenteren kan beginnen!

Geef een reactie