fbpx
Skip to content

Mislukt experiment: lonzino

Experimenten in de keuken mislukken soms.

Zo maakte ik onlangs lonzino met een recept dat ik vond op internet.
Ik wou eigenlijk zelf lomo maken maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Lomo moet na de bereiding nog 45 dagen rusten bij een vaste 15°C én een luchtvochtigheid van 70% en zoveel geduld en luchtvochtigheid had ik niet. Lonzino maak je op 24 dagen, dat ging nog net.

img_2056Ik kocht een mooi varkenshaasje en dat was waarschijnlijk al de eerste fout. Het recept was in het Engels en daar was sprake van ‘pork loin’. Ik ging er maar meteen vanuit dat dat een varkenshaasje was maar dat is het dus duidelijk niet. Een ‘pork loin’ is een varkenslende en dat is vetter en groter.

Het varkenshaasje werd gekruid met zout, suiker, zwarte peper, lookpoeder, uienpoeder, gedroogde tijm en kruidnagel.

img_2452Na 12 dagen in de koelkast gerust te hebben, mocht het varkenshaasje opgebonden en opgehangen worden. Het rook heerlijk, dat moet gezegd. Ik hing de lonzino beneden in de douche. Voor alle duidelijkheid, de douche wordt bijna nooit gebruikt. Onze trouwe viervoeter Loco was trouwens heel erg fan, dat zie je op de foto.

img_2453-1

Na nog eens twaalf dagen was het dit weekend tijd om de lonzino te proeven.

Het varkenshaasje was heel erg hard geworden. Misschien onttrok de pekel te veel vocht, misschien is een varkenshaasje te dun voor zoveel pekel…
Met de snijmachine konden er wel makkelijk sneetjes van gesneden worden maar die waren wel hard en taai, het leek zelfs een beetje op beef jerky.

img_2574De smaak viel enorm tegen, je proeft alleen maar kruidnagel.

Het experiment is dus mislukt maar ik ga toch nog eens opnieuw proberen maar nu mét varkenslende en zònder kruidnagel. Ik hou je op de hoogte.

Geef een reactie