fbpx
Skip to content

Lamsgebraad sous-vide met muntsaus en couscous

We hebben nieuw keukenspeelgoed gekocht: een Anova Precision Cooker, een toestel om sous-vide te garen. Geen zorgen meer over de juiste cuisson! 

img_2114Straffer nog, je bedient dit toestel met je iPhone, daar begint Jan zijn hartje sneller van te kloppen. Een keukengadget om “u” tegen te zeggen dus. Ben zeer benieuwd wat we daar allemaal mee gaan kunnen bereiden.

Jan zorgt vandaag voor een lamsgebraadje dat sous-vide gegaard wordt en ik ga het aanvullen met een couscoussalade en een muntsausje.

Eigenlijk kan je couscous afwerken naar eigen smaak. De mijne is altijd een beetje anders en hangt af van wat de voorraadkast en de koelkast te bieden hebben. Vandaag liet ik mij inspireren door Sergio Herman. Terwijl ik dit schrijf weet ik nog niet wat het wordt… Misschien verandert onze huiscouscous voortaan niet meer zo vaak van inhoud. Ideetjes van Sergio Herman stellen zelden teleur, toch?

Recept voor couscoussalade

  • parelcouscous voor 4 personen
  • 250 gr kikkererwten (ik kocht kikkererwten van Hak, die zitten gebruiksklaar in een pakje)
  • 1 aubergine
  • 2 kleine butternut pompoenen
  • 2 teentjes look
  • 1 granaatappel
  • olijfolie
  • 3dl groentebouillon (die zit bij ons standaard in de diepvriezer maar als je die niet vers hebt kan je dat gemakkelijk oplossen met een groenteblokje)
  • een bosje korianderblaadjes
  • een bosje verse munt
  • 1 rode ui
  • 2 lente uitjes
  • 2 tomaten
  • 2 limoenen
  • sesamzaadjes
  • sushiazijn
  • ras-el-hanout
  • fleur de sel
  • zwarte peper
  • za’atar

De kruiden in dit recept bestel ik online bij De Librije. Jonnie Boer levert superkwaliteit in een onwaarschijnlijk mooi potje, keukenhebbedingetjes waar een mens blij van wordt dus. En toch wil ik ook wel eens zelf Za’atar maken. Dat staat op mijn to do lijstje.

Ras-el-hanout vind je tegenwoordig ook al in de betere supermarkt maar ook dat kan je zelf maken. 

  1. Snij de aubergine in 2 en kruid met za’atar, zwarte peper, fleur de sel, knoflook en bevochtig met olijfolie. Zet de oven op 180° en rooster de aubergine tot er een bruin korstje ontstaat. Wikkel in aluminiumfolie en laat verder poffen.
  2. Snij de butternut pompoen in stukken, kruid met za’atar, zware peper en fleur de sel. Bevochtig met olijfolie en zet gedurende een uur in een oven van 180°.
  3. Als de aubergine en de pompoentjes gaar zijn, laat je ze afkoelen en nadien snij je ze in kleine stukjes.
  4. Bereid de couscous met de groentebouillon en laat eveneens afkoelen. Meng de couscous met de kikkererwten, de aubergine en de pompoen. Voeg koriander en munt toe.
  5. Snij de lente uitjes, de rode ui, de tomaten in een fijne brunoise. Voeg limoensap toe en zeste (ajaj, we koken met zeste 🙂 ) van 2 limoentjes, olijfolie en sushi azijn toe. Breng op smaak met za’atar en ras-el-hanout.
  6. Werk af met ganaatappelpitten, geroosterde sesamzaadjes, koriander en munt.

Recept voor het muntsausje

  • 2 dl wijnazijn
  • 2 sjalotjes
  • Veel verse munt
  • peper en zout
  • 2dl lamsfond
  • 2 eetlepels honing
  1. Snij de sjalotten en de munt zeer fijn. Breng azijn, sjalotten, munt en honing aan de kook en reduceer.
  2. Zeef en voeg de lamsfond toe, laat opnieuw reduceren en kruid af met peper en zout.
  3. Indien nodig indikken met een klein beetje beurre manié.

Recept voor het lamsgebraad (voor 4 personen)

  • 1,2 kg lamsgebraad
  • tijm
  • rozemarijn
  • look
  • sjalotten
  1. Installeer de Anova Precision Cooker op een grote kookpot en stel de temperatuur in op 58°C. Laat het water in de pot opwarmen.
  2. Kruid het lamsgebraad met zwarte peper en zout.
  3. Snij een aantal takjes rozemarijn en tijm af.
  4. Snijd look fijn.
  5. Steek het lamsgebraad samen met de kruiden en de look in een vacuümzak en vacumeer.
  6. Leg het lamsgebraad in het water.
  7. Laat het gebraad ongeveer 2 uur in het warme water liggen.
  8. Na 2 uur haal je de zak met het gebraad uit het water.
  9. Open de zak en dep het gebraad droog met keukenpapier.
  10. Snipper extra rozemarijn, tijm en look. Snij ook twee sjalotten grof.
  11. Verhit olijfolie en boter in een pan.
  12. Wanneer de olie heet is, leg je er het gebraad in. Voeg meteen ook alle aromaten toe.
  13. Bak het gebraad aan elke kant goudbruin. Dit gaat echt heel snel, reken op een minuutje per kant.

img_2133Bijna vergeten: we hebben ons ook een vacumeermachine aangeschaft. Het ene (de Anova Precision Cooker) kan niet zonder het andere (de Foodsaver).  En heb je al die dingen niet in huis dan kan je dit receptje even goed op de klassieke manier op tafel brengen natuurlijk, maar wil je thuis voor een groepje vrienden van max. 12 een perfect gegaard vleesje op tafel brengen dan is dit de perfecte kookhulp. Met de Foodsaver kan je alles ook zoveel beter en langer bewaren. In een groot gezin waar wel eens wat gekookt wordt, is dit echt geen overbodige luxe. Of wel?  Ach….

Geef een reactie