fbpx
Skip to content

Straffe mosterd

Wij weten waar Abraham de mosterd haalt! Bij Tierenteyn-Verlent!

Als wij een dagje gaan shoppen in Gent passeren we gegarandeerd bij het mosterdwinkeltje Tierenteyn-Verlent. Tierenteyn ‘mostaard’ is een artisanaal product dat hoofdzakelijk via de winkel op de Groentenmarkt in Gent verkocht wordt, maar je kan Tierenteyn mosterd ook online bestellen.

product-van-bij-onsBij Delhaize is er tegenwoordig ook een rayon met streekproducten, aangeduid met het logo “Product van bij ons” en in het Gentse vind je daar dus ook mosterd van Tierenteyn.

Het winkeltje is gevestigd in een beschermd pand dat authenticiteit en ambachtelijkheid uitstraalt. De mosterd wordt er ter plaatse geproduceerd in de kelder en wordt vanuit de “fabriek” rechtstreeks naar grote houten vaten in de winkel gepompt. Heerlijk toch om er een aardewerk Tierenteyn potje te laten vullen met kwaliteitsmosterd. Er worden geen bewaarmiddelen gebruik en ook geen bindmiddel (vandaar de vloeibaarheid van de mosterd), daar gaan ze bij Tierenteyn prat op, maar het recept blijft een goed bewaard geheim.

We zullen er dus nooit in slagen om zelf Tierenteyn mosterd te maken, maar aan een Zonder Zeste versie wagen we ons met veel plezier.


Recept voor straffe mosterd

img_2476

Voor de azijn gebruiken we de witte Zonder Zeste azijn op basis van een Chardonay wijn.

 • 200 gr geel mosterdzaad
 • 100 gr zwart mosterdzaad
 • 50 gr maïzena
 • 200 ml droge witte wijn
 • 200 ml water
 • 200 ml witte wijnazijn
 • 2 eetlepels zout
 • 2 theelepels suiker
 1. Maal het mosterzaad heel fijn. En dan bedoel ik echt, héél fijn. Ik gebruik daarvoor het mailbakje van een Bamix.
 2. Zeef het mosterdzaad.
 3. Roer er de maïzena door met een klopper (ja, wij binden onze mosterd wel).
 4. Breng het water, de witte wijn en de witte wijnazijn aan de kook.
 5. Roer de hete vloeistof langzaam door het mosterdmengsel. Roer voortdurend en voeg af en toe wat extra vloeistof bij.
 6. Zorg dat de mosterd mooi romig wordt door er net genoeg extra vloeistof aan toe te voegen. Als de mosterd te dik blijft, kan je nog steeds wat extra vloeistof bijmaken.
 7. Kruid de mosterd nu met zout en suiker.
 8. Schep de mosterd in gesteriliseerde weckpotten. Neem kleine potjes want als je de mosterd openmaakt, moet je hem natuurlijk opeten. De mosterd is ongeopend 6 maanden houdbaar.
 9. Laat de mosterd minimum 2 weken trekken.

Ondertussen is er ook een mosterd met La Chouffe klaar maar die moet nog even rusten. Van zodra hij klaar is om in de potten te gieten, volgt hier ook het recept.

2 Comments »

Geef een reactie