fbpx
Skip to content

3 keer opgelegde zilveruitjes

De herfst is in het land, extra veel tijd dus om op een zondagnamiddag zilveruitjes op te leggen. Ga naar de groentenwinkel, koop een paar kilo zilveruitjes, zet je tv aan op De Zevende Dag en laat het pellen beginnen!

ingemaakte-uitjes-01-bakje

Leg de uitjes in een platte schaal en overgiet ze met heet water. Laat de uitjes een tiental minuten staan en giet daarna het water af. De uitjes kunnen nu veel gemakkelijker gepeld worden.

ingemaakte-uitjes-03-gepelde-uitjesSteriliseer een aantal weckpotten in de oven. Zorg dat de potten proper gewassen zijn, spoel ze grondig af en plaats ze nat in een hete oven. Laat ze daar een uurtje staan en de potten zijn helemaal steriel.

Neem geen te grote potten voor de zilveruitjes. Je kan het beste potten van een halve liter gebruiken want eenmaal je een pot opengemaakt hebt, moet je de uitjes opeten. Kleinere porties dus!

Ik gebruikte zondag drie recepten die ik vond in het leuke boek ‘Ingemaakt’ van Els en Iris Debremaeker. Ik kan het boek heel erg aanbevelen aan iedereen die graag een voorraadkast wil aanleggen.

De recepten hieronder zijn telkens voor 4 potten van een halve liter.

 

Recept 1: Zilveruitjes met porto en honing

  • ingemaakte-uitjes-05-porto1,5 kg zilveruitjes
  • 8 takjes rozemarijn
  • 2 flessen porto
  • 10 eetlepels vloeibare honing
  1. Breng de porto met de honing aan de kook.
  2. Voeg de uitjes toe en laat 3 minuten meekoken.
  3. Schep de zilveruitjes in de gesteriliseerde potten.
  4. Steek de takjes rozemarijn tussen de uitjes en overgiet daarna alles met de porto.
  5. Zorg dat de uitjes goed onderstaan en sluit de potten.
  6. Bewaar de uitjes op een koele en donkere plaats.

 

Recept 2: Zilveruitjes met balsamico en basilicum

ingemaakte-uitjes-04-steranijs

  • 1,5 kg zilveruitjes
  • 750 ml appelazijn
  • 100 ml balsamicoazijn
  • 150 ml olijfolie
  • 600 ml water
  • 140 gr rietsuiker
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel rode peperkorrels
  • 2 handjes basilicumblaadjes
  1. Doe alles, behalve de uitjes en de basilicum in een kookpot en breng aan de kook.
  2. Laat 5 minuten sudderen.
  3. Voeg de zilveruitjes en de basilicum toe en laat 10 minuten verder pruttelen.
  4. Schep de uitjes en de basilicum in de gesteriliseerde potten.
  5. Laat het kookvocht 5 minuten verder inkoken.
  6. Giet het kookvocht over de uitjes. Zorg ervoor dat de uitjes goed onderstaan.
  7. Sluit de potten en bewaar ze op een donkere plaats.

 

Recept 3: Zilveruitjes met steranijs en kruidnagel

ingemaakte-uitjes-06-balsamico

  • 1,5 kg zilveruitjes
  • 1 liter witte wijnazijn
  • 250 gr rietsuiker
  • 1/2 eetlepel geel mosterdzaad
  • 2 steranijsjes
  • 1 laurierblad
  • 3 kruidnagels
  • 1/2 eetlepel witte peperbolletjes
  1. Doe alles in een kookpot en laat tien minuten koken.
  2. Voeg de zilveruitjes toe en laat ze 5 minuten meekoken.
  3. Schep de uitjes in de gesteriliseerde potten.
  4. Giet het kookvocht over de uitjes en zorg ervoor dat de uitjes goed onderstaan.
  5. Sluit de potten en bewaar ze op een donkere plaats.

De zilveruitjes moeten zeker 3 weken rusten. Ongeopend zijn de uitjes zeker 3 maanden houdbaar. Na opening moet je de zilveruitjes in de koelkast bewaren, ze blijven daar dan zeker nog enkele weken goed.

ingemaakte-uitjes-02-veel-uitjes

Geef een reactie