fbpx
Skip to content

Gerookte zalm, écht gerookte zalm

De zalm is in reclame! In reclame, zeg ik u!!!

En zo stak ik, na een bezoekje aan Horeca Totaal op zaterdag, een halve zalm in de pekel op zondag. En op donderdag heb ik die gerookt.  Ik leg je even uit hoe dat gaat.

Dag 1

Koop een mooi stuk zalm.

1-koop-een-zalm

Je kan best zalm op het vel kopen, dat is na het roken gemakkelijker om te snijden. Koop meteen ook een volledige filet want voor je het weet is het allemaal op. Kuis de zalm op en controleer grondig op graten.

Maak een droge pekel.

2-maak-een-pekel

Voor 1 kg zalm neem je 100 gr zout, 200 gr suiker en citroenrasp. Voeg daar ook wat kruiden bij. Dille past perfect bij zalm maar laat je maar eens helemaal gaan.

Neem een schaal of bakplaat en leg daar een groot stuk zilverpapier op. Strooi de helft van de droge pekel uit op het zilverpapier en leg de zalm er op.

3-leg-de-zalm-op-de-pekel

Het andere deel van de pekel gaat daarna over de zalm.

4-dek-de-zalm-goed-in

Sluit het zilverpapier, vouw de randen goed om en zorg dat alles goed afgesloten is. Leg de ingepakte zalm nu in de koelkast.

Dag 2

Zware dag vandaag. Draai na 24 uur de zalm om.

Dag 3

Na 48 uur mag/moet de zalm uit de pekel. Spoel de zalm grondig af onder koud water en dep hem daarna droog met een propere handdoek. Leg de zalm onafgedekt in de koelkast en laat hem daar een nachtje drogen.

Dag 4

Vandaag is het rookdag! Het mag dan wel een miezerige herfstdag zijn, dit is de ideale temperatuur om zalm koud te roken. Koud roken betekent immers dat de temperatuur in de rookkast nooit hoger dan 25° C mag zijn. Geen goed idee dus om dit op een zomerdag uit te proberen.

Neem een rookspiraal (of beter nog, neem twee rookspiralen) en vul ze met rookmot. Ik gebruikte vandaag hickory (bitternoot) maar op appelhout is gerookte zalm ook heel lekker. Rookmot kan je kopen bij bv. Horta of Aveve. Je kan dat natuurlijk ook online bestellen.

Steek de rookspiraal aan en laat de rook langzaam de hele kast vullen. Leg de zalm op een rooster in de rookkast.

7-leg-de-zalm-in-de-kast

Je kan zelf kiezen hoelang je een zalm rookt. Ik rook meestal tussen de 6 en de 8 uur. Je hoeft eigenlijk niets te doen, de rookmot in de spiraal gaat echt zolang mee. Zorg zeker voor voldoende luchtcirculatie in de kast want rook die te lang blijft hangen, verzuurt.

Wanneer de zalm gerookt is, kan je hem best nog een nachtje onafgedekt in de koelkast laat rusten, de smaak wordt er wat zachter door.

Je kan de gerookte zalm zo’n 8 dagen bewaren in de koelkast maar geloof me, hij gaat nooit zolang mee.

Dag 5

Tijd om te eten!

Snijd de zalm in mooie plakjes met een trancheermes (ong. 20 euro in de betere horecazaak). Smakelijk!

Tip: zoals je kan zien is er nog veel plaats in mijn wat groot uitgevallen rookkast. Wil je een plekje reserveren bij een volgende rooksessie, stuur een mailtje naar info@zonderzeste.be of contacteer ons via Facebook.

4 Comments »

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: