fbpx
Skip to content

Kefta met ei

Laten we nog eens kefta maken. Een collega die dit gerechtje deze week voor het eerst klaarmaakte, bracht me op het idee. Kefta is een gerechtje met lamsballetjes dat meestal in de tajine bereid wordt. Er bestaan ontzettend veel recepten om dit gerechtje te bereiden, het is helemaal niet moeilijk en het resultaat is bijzonder lekker. Ik vind de tajine een zeer dankbare pot om in te koken. Hij is mooi en je haalt er de gezellige herfstsfeer mee naar binnen. De vreemde vorm van het deksel zorgt ervoor dat het verdampte water condenseert en terug in de pot belandt, waardoor het vlees sappig gaart. Geweldige techniek, als je tenminste genoeg karakter hebt om het deksel niet op te lichten zodra de heerlijke geuren zich in je keuken verspreiden.

Met Zonder Zeste hebben wij de intentie om een extraatje te brengen bij een klassiek gerechtje.

Bij deze kefta gaan we voor zelfbereid lamsgehakt. Ook dat is helemaal niet moeilijk en hoewel wij geweldige slagers in ons eigen dorp hebben, vinden we dat het een meerwaarde geeft aan je recept als je het allemaal zelf bereid hebt. Een eitje van de kip die in je eigen tuin loopt smaakt nog altijd beter dan een duur betaald scharreleitje. De betekenis van “vrije loop” is voor interpretatie vatbaar maar het zal nooit de oppervlakte van ons kippenhok zijn. Vandaar dat we wat we zelf kunnen ook liefst zelf maken.

Als er genoeg tijd is, maak ik zelf ook nog een broodje, maar misschien loop ik vandaag nog wel even tot bij onze nieuwe Turkse bakker Zulal in het centrum van Bornem, lijkt mij een mooie match met kefta.

Hieronder een recept voor kefta, met zelfbereid lamsgehakt.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de kefta:

  • 700 gr lamsgehakt
  • 2 grote uien
  • 1/2 bosje koriander
  • 5 takjes munt
  • 2 theelepels mild paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • olijfolie
  • Indien je lamsgehakt van de supermarkt gebruikt, bijkruiden met 1 theelepel gemalen piment

 

Voor de tomatensaus:

  • 800 gr tomaten
  • 1/2 bosje bladpeterselie
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • olijfolie
  • pezo
  • 4 scharreleitjes
  • Klein potje tomatenconcentraat

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de uien, de koriander en de muntblaadjes fijn. Snijd de bladpeterselie apart, deze is voor de saus.
  2. Emondeer de tomaten (insnijden, 30 sec. onderdompelen in kokend water, afkoelen in ijswater en het velletje losmaken) Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  3. Meng het gehakt met de helft van de ui, de koriander en de munt. Voeg ook paprikapoeder, kaneelpoeder en komijnpoeder toe. Voeg bij supermarktgehakt ook piment toe.
  4. Rol (met vochtige handen) balletjes van het gehaktmengsel. Bak deze balletjes in een beetje olijfolie in de tajine, zonder deksel en bewaar deze apart.
  5. Voeg opnieuw een beetje olijfolie toe en smoor de uien glazig. Voeg de tomatenblokjes toe en ook de peterselieblaadjes. Voeg 2 dl water toe en kruid met gemberpoeder, komijn, peper en zout en laat 20 min. zacht pruttelen zonder deksel.
  6. Voor een mooie rode kleur kan je optioneel een klein potje tomatenconcentraat toevoegen.
  7. Leg de gehaktballetjes in de saus, sluit de tajine en laat 20 min. verder pruttelen. NIET meer openen!!
  8. Breek de eieren en voeg ze toe aan de tajine. Sluit opnieuw en laat 5 minuutjes garen. Serveer onmiddellijk.

Tip voor wie een mooi bordje wil serveren: Bak de eitjes apart in een ringetje en dresseer ze op het bord. Doet niks aan de smaak maar oogt veel mooier.

 

 

 

Geef een reactie