fbpx
Skip to content

Lamsgehakt maken

Lamsgehakt uit de supermarkt is gemalen lam. Punt. Gemalen lam wordt pas lamsgehakt door de kruiding. In deze blogpost kan je lezen hoe je zelf heel makkelijk lamsgehakt kan maken.

Stap 1: Koop een lamsbout

lamsgehakt-stap-2-het-vlees

Koop een stevige lamsbout. Je kan best een ontbeende lamsbout kopen, het werkt daarna veel makkelijker. Hou wel rekening met het verlies dat je zal hebben. Aan een lamsbout zit veel vet en dat moet je straks verwijderen. Voor 1 kg lamsgehakt koop je best een lamsbout van 1,25kg.

Sommige mensen vinden het zielig om lammetjes op te eten maar weet dat alle bouten die verkocht worden alleen gemaakt worden van stoute en lelijke lammetjes die door hun moeder verstoten werden. De brave en schattige lammetjes worden uiteraard niét opgegeten!

Stap 2: De lamsbout opkuisen

lamsgehakt-stap-3-vlees-opkuisen

Verwijder het vet en vooral de vliezen die rond de lamsbout zitten. Het werkt het makkelijkste met een klein mesje. Snijd de bout ook al in een paar grote stukken want ook tussen de verschillende spieren zitten nog vetlaagjes.

lamsgehakt-stap-4-opgekuist

Stap 4: Versnijden van de lamsbout

lamsgehakt-stap-5-klaarmaken-voor-de-molen

Snijd de gekuiste lamsbout in “stoverijblokjes”. Sommige mensen steken het gesneden vlees dan in de diepvries. Bevroren vlees is makkelijker om te malen. Ikzelf doe dat nooit en heb daar nog nooit problemen mee gehad.

Stap 5: Kruiden

lamsgehakt-stap-6-de-kruiden

Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Kruid de vleesblokjes grondig vooraleer je begint te malen. Gebruik hiervoor volgende kruiden per kilogram vlees:

  • 10 gram zout
  • 10 gram piment (zacht)
  • 10 gram verse gesnipperde look (of 5 gram lookpoeder)
  • 5 gram peper

Meng de kruiden door het vlees.

Stap 6: Malen

lamsgehakt-stap-8-vlees-malen

We zijn klaar om te malen. Maal het vlees met een 3,5mm plaat in de vleesmolen en draai het vlees daarna nog een tweede keer door de molen.

Stap 7: Het lamsgehakt is klaar!

lamsgehakt-stap-9-lamsgehakt-is-klaar

Geef een reactie