fbpx
Skip to content

Wijnazijn maken

Ik hou van de chemie van het koken. Waarom stolt iets? Waarom schift een saus? Waarom wordt wijn azijn?

Het antwoord op de laatste vraag is simpel: de alcohol in de wijn wordt door goede bacteriën omgezet in azijnzuur. Volgens een aantal websites moet je gewoon azijn toevoegen aan wijn en klaar is de azijn. Dat moest ik zelf proberen.azijn-maken-1-begin

Ik kocht een fles goedkope wijn en goot die in een pot, voegde er een flink scheut azijn van De Blauwe Hand aan toe en wachtte. En wachtte. Er gebeurde helemaal niets.

Terug op internet speuren dus. Ik las daar dat bijna alle azijnen in de winkels gepasteuriseerd zijn. De slechte bacteriën worden dus gedood, de goede ook. De azijn die wij gebruiken is dus eigenlijk dood, dat hij moge rusten in vrede.

In de plaatselijke natuurwinkel vond ik echter niet-gepasteuriseerde azijn.

Ik kocht opnieuw een fles goedkope wijn, deed er een flinke scheut levende azijn bij en wachtte opnieuw. En kijk,… na een aantal weken dreef er een blubberlaagje in de azijn rond: een azijnmoer. De wijn rook plots ook naar echte azijn!

azijn-maken-3-de-moer

Eenmaal je een azijnmoer hebt, ben je eigenlijk vertrokken. Om nieuwe azijn te maken, volstaat het van wijn bij de moer te gieten. De bacteriën in de moer gaan dan meteen aan het werk en een paar dagen/weken later heb je azijn.

De bacteriën werken het beste in het donker en bij kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de azijnmoer ook nooit zonder vocht komt te staan. Azijn maak je ook in een open pot. Doe er een gaasje over zodat er geen beestjes bij kunnen.

azijn-maken-2-wachten

De moer wordt ook steeds groter. Wanneer je te veel azijnmoer hebt, snijd je daar gewoon een stukje van. Misschien zijn er wel mensen die ook zelf azijn willen maken?

4 Comments »

Geef een reactie