fbpx
Skip to content

Het begin

wij-van-zonder-zesteWij zijn Jan Chalmet en Katleen Van de Vreken, al 30 jaar een koppel en zot van lekker eten, koken, in kookboeken snuisteren, markten of delicatessenzaken bezoeken en zoveel meer.

Vanwaar die interesse komt, blijft een mysterie. Mijn schoonmoeder kan nog steeds niet geloven dat haar zoon met zoveel overgave de heerlijkste gerechten op tafel tovert, want in de eerste 20 jaar van zijn leven heeft hij niet 1 eitje gebakken. Zelf heb ik het ook niet mee van thuis, wij aten goed en gezond, maar de inspiratie hiervoor werd steevast gevonden in “Ons Kookboek” van de KVLV en nergens anders.

Toen we 22 jaar geleden naar Bornem verhuisden en een tuin hadden werd de BBQ wel een vaste waarde. Omdat het zo jammer was dat hij de hele winterperiode op stal moest, hebben we onszelf jaren geleden een “folieke” aangeschaft: een Big Green Egg. Het was verreweg de beste aankoop ooit om in de keuken te experimenteren.  Ons Grote Groene Ei heeft de goesting om te koken aangewakkerd, dat weet ik wel zeker.

Verder hebben wij al jaren een tafel die door onze vrienden wel eens “de plaktafel” genoemd wordt. Wie er uitgenodigd wordt of er toevallig belandt, zal niet met honger of dorst naar huis gaan en zou wel eens te laat thuis kunnen komen. Gezelligheid troef!

Op een werkdag is het eerste wat mij bij mijn thuiskomst gevraagd wordt: wat eten we vandaag? Ik ben daar wel blij om, al moet ik bekennen dat het in de week niet altijd feest is, ik ben al lang blij als het vers is.

In het weekend is er wel tijd, dan vult de plaktafel zich met het hele gezin: een volwassen zoon en dochter en een tienerzoon. Sorry, een dertienerzoon moet ik zeggen. De liefjes van de oudsten zijn er meestal ook bij, dus zijn we minstens met 7.

Jan ontpopt zich dan tot pater familias, en wel eentje die eerst op jacht gaat. Die jacht moet vaak al in de loop van de week gebeuren, want de voorbereidingen om te pekelen, marineren,… vragen vaak tijd. Hij zoekt het lekkerste stukje vlees, een mooi stuk vis en kan dat als een gepassioneerde kok warm of koud roken, bakken, braden,…

Ik ben “la mamma” die voor de bijgerechten zorgt, het vers gedraaide gehakt in een gerechtje verwerkt, de gepaste vinaigrettes bereidt, amuses maakt, broodjes bakt en de glazen vult,…

Op die manier vullen we mekaar perfect aan en zo willen we ook op deze blog mekaar aanvullen.

Omdat we ook leergierig zijn en steeds op zoek zijn naar culinaire tips & trics zijn we in 2015 gestart met een koksopleiding aan Hotel- en Toerismeschool SpermalieIedere donderdagavond gaan we samen koken, met een groepje van 15 hobbykoks. Ik weet niet of we ooit van onze hobby ons beroep zullen maken, dat is ook niet meteen ons doel, maar het zorgt er wel voor dat we thuis hoe langer hoe beter worden in “kokeneteke spelen”.

We pretenderen met onze blog niet dat we het wiel gaan heruitvinden, zeker niet! We vinden het gewoon leuk om onze foodiesbelevenissen met jullie te delen.

Zomaar, Zonder Zeste.

1 Comment »

  1. Super…. Ik zag jouw foto toevallig via Grillmasters Katleen en dan nu deze blog ontdekt… Allez… naast de studie dan ook het lekker genieten van eten en een goed glas heffen gemeenschappelijk … als onze ‘bistro’ klaar is…. mogen jullie graag als gastchefs optreden… daarbij een de muziek van Niels, de koffie van Toon… en we zijn vertrokken 🙂 Succes!
    Suzy

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: